Bloomberg: Vene gaasi hind Hiinale jäi lahtiseks

Urho Meister
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene ja Hiina riigipead eile Pekingis teineteisest möödumas.
Vene ja Hiina riigipead eile Pekingis teineteisest möödumas. Foto: ITAR-TASS / Scanpix

Pärast pikki kõnelusi näib Venemaa ja Hiina vahel olevat tekkinud üksmeel gaasisuhete sõlmimise ja torujuhtme rajamise vallas.

Ametlikest avaldustest jääb mulje, et Hiina on lubanud ettemaksetena lausa 25 miljardit dollarit aitamaks Venemaal toru ehitada ja Siberi gaasimaardlaid arendada.

Kuidas on aga lood gaasihinna endaga? Bloomberg Businessweekile tundub, et hinnajutt on tegelikult edasi lükatud.

Venemaa de facto «gaasitsaar» ja Gazpromi tegevjuht Aleksei Miller keeldus konkreetset hinda ütlemast, kuna tegemist olevat ärisaladusega. Siiski anti avalikkusele teada, et Gazprom müüb Hiinale 30 aasta jooksul 38 miljardit kuupmeetrit maagaasi aastas kogumaksumusega 400 miljardit dollarit.

Fiantsteenuste firma Raymond Jamesi analüütik Pavel Molchanov rehkendas Bloombergi palvel välja, et sellest lähtuvalt oleks gaasihind «Kesk-Euroopa keskmine». Samas väitis Vene president Vladimir Putin, et Hiina poolt makstav hind seotakse naftaga.

See tähendab, et kui Brent toornafta hind tõuseb näiteks 2 protsenti, kallineb 2 protsendi jagu ka Venemaalt Hiinasse voolav gaas.

Kuidas siis oskavad nad panna paberile 30 aasta summa, kui me ei suuda ennustada nafta hinda isegi kuu aega ette?

Mõttekoja American Enterprises Institute Aasia majanduse ekspert Derek Scissors usub, et need numbrid on laest võetud. «Ma ei usu sellest sõnakestki,» ütles Scissors, kes kahtlustab, et hinda ei saadudki paika.

Eks see jääbki saladuseks, kuid Scissorsi hinnangul võisid Venemaa ja Hiina otsustada, et gaasikogused pannakse paika, kuid hinnaküsimus lükatakse edasi – nii saaks naftajuhte ehitusega pihta hakata. 400 miljardit dollarit ei pruugi olla muud kui pelk PR. Ja Putin ei saanud ju ilma allkirjata Pekingist koju sõita.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles