Peterburis läks lahti Putini «prantsusepärane» majanduspidu

Urho Meister
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantslaste Mistral-klassi dessantlaev 2009. aasta novembris Peterburi sadamat väisamas.
Prantslaste Mistral-klassi dessantlaev 2009. aasta novembris Peterburi sadamat väisamas. Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Täna Peterburis käivitunud Vene «Davosil» domineerib tähtsate delegaatide poolest Prantsusmaa, kellel on täie hooga käimas 1,2 miljardi eurone sõjalaevade müük Moskvale. 

Rahvusvahelisele majandusfoorumile saabus tervelt kuus prantslasest tegevjuhti, algselt registreeritud 12 USA ärieliidi esindajast tõmmati aga seitsme nimed maha, kirjutab Financial Times.

Viiekümnest osalevast suursaadikust on paljud Euroopa Liidu liikmete esindajad, Ühendriikidest ei tulnud tänavu ühtegi diplomaati.

Kirjeldatud kontrastid kõnelevad Euroopa ja USA erimeelsustest selle osas, kuidas tuleks reageerida Venemaa katsetele destabiliseerida Ukrainat pärast Krimmi annekteerimist.

Euroopa on oma tunduvalt tihedamate kaubandus- ja investeerimissuhete tõttu tõrksam Kremlit karistama, samal ajal kui Washington on kehtestanud laiemad ja karmimad sanktsioonid Vene kodanikele ja firmadele.

Peterburi foorumil osalejate nimekiri on sama pikk kui alati. Küll aga on välismaiste firmajuhtide ja valitsusametnike arv kukkunud mulluse 700 juurest hinnanguliselt 560 peale.

Üritus kujutab endast lepingute sõlmimise ja «pildis püsimise» paika ärisuhetes Venemaal. Peoperemees on president Vladimir Putin isiklikult.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles