Tudengid tegid meilisüsteemi, mille ees NSA on jõuetu

Hendrik Alla
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tabalukk.
Tabalukk. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Grupp Harvardi ja MIT üliõpilasi lõid e-postiteenuse, millesse NSA ei suuda sisse murda.

ProtonMail on Gmailile sarnanev meiliteenus, aga kogu side kasutaja arvuti ja serverite vahel on krüpteeritud ja seetõttu ei saa kolmas osapool sõnumite sisusse tungiga, kirjutab Forbes.

Krüteeritud e-post on tuntud juba 1980. aastatest saadik, aga tavainimesel on seda üsna keeruline kasutada. Näiteks kui tuntud vilepuhuja Edward Snowden palsu reporterit, et nad võiksid paljastuste asjus sidet pidada krüpteeritud e-posti kasutades, ei suutnud ajakirjanik süsteemi käima saada.

«Meie süsteem krüpteerib andmed juba kasutaja serveris,» seletas grupi liige Andy Yen. «Meie meiliserverid saavad juba krüpteeritud data. Nii et kui keegi tuleb meie juurde ja nõuab kellegi kirjavahetust näha, siis me ei saa seda näidata. Meil ei ole võtit ja me isegi ei tea, millest sõnumites jutt käib.»

See erineb oluliselt Google’i Gmaili teenusest, mille puhul Google ise tunnistab, et skaneerib parema reklaamipaigutamise eesmärgil oma kasutajate sõnumivahetust. Yeni sõnul erinev nende süsteem kõigist senituntutest. Ka Gmail kasutab mõningast krüpteerimist, aga neil on võti selle avamiseks.

Täiendava turvalisuse tagamiseks asuvad ProtonMaili serverid neutraalses Šveitsis, sest kohalikud seadused ei luba serverite rekvireerimist. See peaks takistama analoogilisi juhtumeid, kui USA valitsus eelmisel aastal pani kinni turvapostiteenuse Lavabit.

ProtonMail on tasuline: 5-dollariline kuumaks tagab kasutajatel 1GB salvestusmahtu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles