Austraalia kehtestas Venemaale lisasanktsioonid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Austraalia põliselanike püha monoliit Uluru
Austraalia põliselanike püha monoliit Uluru Foto: SCANPIX

Austraalia kehtestas sanktsioonid veel 38 Vene ja Kremli-meelse ametiisiku ning 11 juriidilise isiku suhtes ning kinnitas «ühemõttelist toetust Ukraina territoriaalsele terviklikkusele ning suveräänsusele».

«Olen jätkuvalt sügavalt mures olukorra eskaleerumise pärast Ida-Ukrainas, mis on viinud inimelude traagilise kaotuseni,» ütles välisminister Julie Bishop avalduses.

«Austraalia seisab selles katsumuses ukraina rahva kõrval ja kutsub Venemaad kurssi muutma. Ukraina sihilik destabiliseerimine peab lõppema,» lausus ta.

Austraalia on nüüdseks kehtestanud sanktsioonid 50 Vene ja Kremli-meelse ametiisiku suhtes.

Venemaa teatas teisipäeval, et on alustanud Ukraina piirialadele koondatud vägede viimist alalistesse baasidesse.

Bishop ärgitas Venemaad kinni pidama rahvusvahelistest kohustustest ning säilitama rahvusvahelist rahu ja julgeolekut. «Me tervitame Ukraina valitsuse positiivseid samme Genfi leppe elluviimiseks ning ettevalmistusi 25. mai presidendivalimiste läbiviimiseks,» lisas ta.

Austraalia välisametkonna juhi sõnul on Canberra rahvuslikes huvides demokraatlik Ukraina, mis on võimeline määrama oma tulevikku, ning kaitsta reeglitel põhinevat rahvusvahelist korda.

Vene okupeeris märtsi algul Ukrainale kuuluva Krimmi poolsaare ja liidendas selle kuu keskpaigaks. Aprillis hõivasid Kremli-meelsed relvastatud separatistid Ukraina Luganski ja Donetski oblastites kümmekond linna. Ukraina relvajõud alustasid sõjalist operatsiooni linnade vabastamiseks.

Venemaa, Ukraina, USA ja Euroopa Liit sõlmisid 17. aprillil leppe Ukrainas kujunenud pingelise olukorra de-eskaleerimiseks. Lepe nägi ette «ebaseaduslike relvarühmituste» desarmeerimist ning venemeelsete separatistide hõivatud administratiivhoonete vabastamist.

Mais viisid Donetski ja Luganski separatistid läbi «referendumid» Ukrainast lahkulöömiseks ja kuulutasid seejärel välja nn Donetski ja Luganski rahvavabariigid.

Ukrainas peetakse 25. mail presidendivalimised, mille võimud on lubanud läbi viia ka Donetski ja Luganski oblastites.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles