Putini visiidil Hiinasse allkirjastati 30 lepingut, kuid gaasilepe jäi sõlmimata

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Putin Hiina RVs.
Vladimir Putin Hiina RVs. Foto: SCANPIX

Hiinas visiidil viibiva Venemaa president Vladimir Putini sõnul Moskva ja Pekingi vahel erimeelsusi ei ole, pigem on palju plaane ja tahet neid ellu viia.

Venemaa loodab leida Hiinalt tuge vastukaaluks halvenenud suhetele USA ja Euroopa Liiduga, Venemaa presidenti saatis Hiinas suur ärimeeste delegatsioon ja mitu regionaaljuhti, visiidi ajal allkirjastati umbes 30 lepingut, sõlmimata aga jäi Vene gaasi müügi lepe Hiinale, mis oli Venemaa riigipea visiidi üks peamisi eesmärke, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Venemaa, kes müüb põhiosa oma gaasist Euroopa Liitu, on pidanud aastaid kõnelusi tarneleppe sõlmimiseks Hiinaga. Hiinale gaasimüügi memorandum on laual juba kümme aastat, kuid nüüd hakkas Putinil kiire, rahvusvahelise kaitseuuringute keskuse direktor Matthew Bryza arvas, et venelastel hakkas kiire, sest nad tahavad näidata Atlandi-ülesele maailmale, nagu oleks neil rohkem mõjuvõimu energiavaldkonnas.

«Hiinlastel on aega küll, mida antud juhul Venemaal ei ole, sest Venemaal on kuidagi kiire praegu just sellepärast, mis on toimumas üldpoliitilises globaalses kontekstis. Vastandumine läänes sunnib Venemaad üha rohkem andma järele idas,» selgitas Vare.

Hiina saab gaasi Kasahstanist ning Tadžikistanist odavamalt, Venemaa aga ei tahtnud siiani Hiinale maagaasi odavalt müüa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles