Europerifeeria laenukulud taas tõusuteel

Urho Meister
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Europerifeeria laenukulud taas tõusuteel.
Europerifeeria laenukulud taas tõusuteel. Foto: Margus Ansu

Eurotsooni lõunapoolsete liikmete laenukulude erinevused Saksamaa suhtes saavutasid eile kahe kuu suurimad mõõtmed, põhjustatuna hoogsast riigivõlakirjade müügist pühapäevaste Euroopa Parlamendi valimiste tulemuste ootuses.

Laienev «lõhe» Itaalia, Hispaania ja Portugali ning Saksamaa 10-aastaste riigivõlakirjade tootluste vahel peegeldab närvilisust euroskeptitsismi tõusu pärast kogu kontinendil, kirjutab Financial Times.

Võlakirjade tootlused liiguvad pöördvõrdeliselt nende hindadega.

Euroala riigivõlakirjade tootlused on tänavu langenud, kuna investorite usaldus euroala suhtes on kasvanud. Oma panuse on andnud ka ootus, et Euroopa Keskpank sekkub deflatsioonitrendi peatamiseks.

Läinud nädala lõpus toimus aga kannapööre, mille tekitasid euroala kesised kasvunäitajad. Muret on süvendanud ebakindlus Euroopa poliitilisel maastikul puhuvate muutuste tuulte pärast.

«Inimestele on hakanud kohale jõudma, et peaaegu igas Euroopa Liidu liikmesriigis on olemas partei, mis seab küsimärgi alla ELi mehhanismid. Turg üritab seda [riski] hinnale sisse rehkendada,» ütles Citigroupi vanemstrateeg Alessandro Tentori.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles