Ukrainlannad Itaalias aitavad koduseid, läbi pisarate

Urho Meister
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üldmahult on Itaalia valitsus veel suurem võlglane kui Kreeka. Pildil Itaalia ja Euroopa Liidu lipud.
Üldmahult on Itaalia valitsus veel suurem võlglane kui Kreeka. Pildil Itaalia ja Euroopa Liidu lipud. Foto: SCANPIX

Itaalias elab ja töötab ligi 200 000 ukrainlast – enam kui üheski Euroopa Liidu liikmesriigis. Koduigatsust alla surudes üritavad nad nüüd raskustes kaasmaalasi jõudumööda aidata.

Ligi 80 protsenti ukrainlastest Itaalias on Eurostati andmetel naised, kes on leidnud seal tööd peamiselt vanainimeste hooldajatena. Nagu kirjutab kohapealt New York Times, on ukrainlannad kodumaal toimuva pärast ahastuses ning üritavad leida viise, kuidas kasulik olla.

Paljud protestivad igal nädalal Vene saatkonna eest Roomas. Nad on kogunud ka raha ja saatnud seda kodumaale. Mõned käivad isegi esmaabi kursustel ja organiseeruvad puhuks, kui puhkeb päris sõda Venemaaga.

Maidani meeleavalduste alguspäevil saadeti Itaaliast toetuseks ligikaudu 20 000 eurot, ütlesid korraldajad. Tänaseni koguvad vabatahtlikud Ukrainasse saatmiseks esmatarbekaupu, ravimeid ja riideid.

Paljudel juhtudel on Itaalias töötavad naised oma peredele Ukrainas peamiseks ülalpidajaks. Rahvusvahelise Tööorganisatsiooni (ILO) 2011. aasta andmetel võrdusid koju saadetud rahaülekanded sisuliselt välismaiste otseinvesteeringutega Ukrainasse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles