Vitsur: 5 rikkaima hulka jõuda on väga vähetõenäoline

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arengufondi majandusekspert Heido Vitsur.
Arengufondi majandusekspert Heido Vitsur. Foto: Mihkel Maripuu

Eesti jõudmine Euroopa viie jõukaima riigi hulka on võimalik väga vähetõenäoliste asjaolude kokkulangemise korral, nentis Arengufondi majandusekspert Heido Vitsur.


Eelmisel aastal oli Eesti kuue vaeseima Euroopa Liidu riigi hulgas, kui lähtuda SKTst elaniku kohta ostujõudu arvestades.

Kaks ELi kõige jõukamat riiki, Luksemburg ja Iirimaa, on Vitsuri sõnul erijuhtumid. Luksemburgis käib tööl palju inimesi naaberriikidest Belgiast, Saksamaalt ja Prantsusmaalt. Nad panustavad Luksemburgi SKTsse, kuid selle elanike hulka ei kuulu, mis moonutab statistikat. Iirimaad on aidanud rikkaimate hulka tõusta suur välisiirlaste kogukond, kuulumine inglise keeleruumi ning asend USA ja Inglismaa vahel.

Teised ELi jõukuse edetabeli eesotsas olevad riigid nagu Holland, Austria, Rootsi, Taani, Inglismaa ning Saksamaa on olnud Euroopa liidrid juba väga pikalt, märkis Vitsur. «Nad on osanud sel positsioonil olla 150 aastat ja ma ei näe, miks nad selle positsiooni käest ära annaks,» lausus ta. «Neisse riikidesse on kontsentreerunud kogu Euroopa tehnoloogiline nii teenuste kui tootmisalane oskusteave, traditsioonid, majanduslik jõud ja kogemus.»

Selleks, et Eesti jõuaks jõukuselt ELi keskmisele tasemele, kulub Vitsuri sõnul kindlasti üle kümne aasta.

Küll aga on oht, et tänavu langeb Eesti Euroopa viie vaeseima riigi hulka, möönis ta. Mulluste andmete põhjal on Eestist jõukuselt napilt tagapool Poola, samas kui Ungari on napilt meist eespool. Vitsuri sõnul võib Poola Eestist jõukuselt mööduda, kuid samas on väike tõenäosus, et Ungari langeb meist tahapoole, sest neid koormab suur võlg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles