Eesti eksport vähenes Euroopa Liidus pea kõige rohkem

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Konteinerite laadimine Tallinna Sadama ASile kuuluvas Muuga sadamas.
Konteinerite laadimine Tallinna Sadama ASile kuuluvas Muuga sadamas. Foto: Toomas Huik

Käesoleva aasta esimese kahe kuuga kahanes aasta varasemaga võrreldes Eesti eksport 12 protsenti, sellest suurem vähenemine oli Euroopa Liidus (EL) vaid Maltal, moodustades 23 protsenti, selgub Eurostati andmetest.

Märgatavalt kahanes möödunud aasta sama ajaga võrreldes esimese kahe kuu Eesti import, jäädes EL-is 9-protsendilise langusega Leedu 10-protsendilise languse järel suhtarvult teiseks.

Leedu eksport langes kahe kuuga 10 protsenti, Soome eksport 6 protsenti ja Läti oma 1 protsendi võrra. Läti import kahanes samal perioodil 6 protsenti ja Soome import 5 protsenti.

Väliskaubanduse puudujääk esimesel kahel kuul oli Eestis 200 miljonit eurot, Läti ja Leedu puudujääk oli mõlemal 300 miljonit eurot. Soome väliskaubanduse puudujääk oli 500 miljonit eurot.

Esimeses kvartalis vähenes EL-i kogueksport 3 protsenti 409 miljardi euroni ja import 2 protsenti 414 miljardi euroni. EL-i väliskaubandus defitsiit oli 5 miljardit eurot.

Jaanuaris ja veebruaris oli EL-i suurimaks kaubanduspartneriks USA. Eksport USA-sse kasvas aasta tagusega võrreldes 3 protsenti 46,5 miljardi euroni ja import 2 protsenti 31,9 miljardi euroni. Suuruselt teine kaubanduspartner oli Hiina, kuhu eksport kasvas 13 protsenti 24,8 miljardi euroni ja millest import kasvas 2 protsenti 48,9 miljardi euroni.

Nii import kui ka eksport EL-i suuruselt kolmanda kaubanduspartneri Venemaaga kahanes esimese kahe kuuga aasta tagusega võrrelduna 10 protsenti. Eksport vähenes 16,5 miljardile eurole ja import 32,9 miljardile eurole.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles