Financial Times: Mistralite müük Moskvale oleks lääne nõrkuse sümbol

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa tarbeks ehitatav Mistral-klassi sõjalaev Saint-Nazaire’i dokis.
Venemaa tarbeks ehitatav Mistral-klassi sõjalaev Saint-Nazaire’i dokis. Foto: SIPA/Scanpix

Mistral-tüüpi dessantlaevade müügiga Putini Venemaale saadaks Prantsusmaa jõulise signaali lääne nõrkusest, kirjutab tänases juhtkirjas Briti majandusleht Financial Times.

Nende kopterikandjatega saaks Venemaa ähvardada oma kõige haavatavamaid naabreid – Musta mere riike Ukrainat ja Gruusiat, samuti NATOsse kuuluvaid Baltimaid, selgitab ajaleht.

USA näeks tehingut arusaadavalt kui taaskordset tõestust selle kohta, et Euroopa on rohkem huvitatud relvamüügist kui oma kohuste täitmisest tulenevalt NATO lepetest.

Prantsusmaa liitlased peaksid aitama neil leida nimetatud laevadele mingi teine eesmärk. Kerge ei saa see olema. Kuna Prantsuse kaitse-eelarve on kleenuke, on laevu sinna sobitada kulukas.
Võib-olla võiksid ELi ja NATO liikmed kaaluda võimalust ostukulud omavahel ära jagada ning kasutada Mistraleid kui ühisvara.

Igal juhul tuleb hoida ära olukord, kus Prantsusmaa Venemaa karistamise eest üksi hoobi saab.
Hollande’i jaoks on asi tõsine. Sisepoliitikas küll kohmakas, on mees kaitse- ja julgeolekuküsimustes otsusekindlust ilmutanud. Mullu saatis ta vapralt Prantsuse väed võitlema džihaadiga Malis ja kaosega Kesk-Aafrika Vabariigis.

Nüüd tuleb tal Mistralitega sama otsustav olla. Sest kui tehing sügisel teoks tehtaks, kujuneks sellest kustumatu sümbol Prantsusmaa – ja Euroopa – hambutusest Putini agressiooni ees.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles