Saksamaa hoiatas uue majanduslanguse eest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa kantsler Angela Merkel.
Saksamaa kantsler Angela Merkel. Foto: UPPA/Photoshot/SCANPIX

Saksa valitsus hoiatas, et kontrolli alt väljuvad riigivõlad võivad vallandada uue ülemaailmse majanduskriisi ning rõhutas, et nende poolt kavandatud kulukärped globaalset kasvu ei ohusta.

Saksa kantsler Angela Merkel ütles, et valitsus tõmbab majandusstiimulid tagasi vastutustundlikult ja valib selleks mõistliku tempo.

Toronto G20 tippkohtumiseni on jäänud vähem kui nädal. USA president Barack Obama avaldas reedel kirja, milles palus G20 liidritel tungivalt kasvule keskenduda ning «võtta õppust varasemalt tehtud vigadest, kui stiimulid liiga kiiresti ära võeti».

Mõned Euroopa juhtfiguurid on pidanud seda kirja varjatud rünnakuks Saksamaa vastu, kuid USA ametnike sõnutsi ei pea nad Saksa valitsuse plaane ohuks majanduskasvule.

«See ei ole radikaalne säästuprogramm,» ütles Merkel valitsuse nelja-aastase 80 miljardi euro suuruse kärpekava kohta. «Kuid olukorras, kus majanduskasv on stabiliseerunud, ei ole siiani rakendatud majandusstiimuleid enam tarvis.

Kui me ei saavuta jätkusuutlikku kasvu, vaid genereerime taaskord kunstlikku kasvu, siis maksame selle eest uue kriisiga.»

Kantslerit toetasid tema väljaütlemistes ka rahandusminister Wolfgang Schäuble ja majandusminister Rainer Brüderle.

«Keegi ei saa eitada, et ülekäte läinud eelarvepuudujäägid – ja mitte üksnes Euroopas – on üheks käesoleva kriisi peamistest põhjustest,» ütles Schäuble. «Seepärast tulebki neist lahti saada.»

Brüderle ütles: «Rahanduspoliitika stabiiluse jaoks on tasakaalus eelarved elulise tähtsusega. Ning seda peaksime me ütlema ka oma Ameerika sõpradele.»

USA ametiisikud ütlesid aga, et nad ei muretse selle pärast, et arenenud majandused stiimuleid lõpetada kavatsevad ning märkisid, et eelarvete koomaletõmbamise puhul on retoorika tihti reaalsusest karmim ning enamikel riikidel on siiski jalg veel gaasipedaalil.

Saksamaa seisukohta toetas eile ka Euroopa Keskpanga president Jean-Claude Trichet. Ta ütles Euroopa Parlamendile, et majapidamiste, ettevõtjate ja investorite usalduse võitmiseks tuleb valitsuste kulutused ja maksupoliitika range kontrolli alla võtta.

«Me oleme olukorras, kus usalduskriis on hakanud taastumist tõkestama. Ja seepärast võib eelarvepoliitika, mis mõnede jaoks näib piirav ja kammitsev, tegelikult kujutada endast vahendit usladuse taastamiseks,» ütles ta.

Trichet väitis, et kui riigirahandused ehitatakse kõikuvale alusele, hirmutab see majapidamised ära: «Nad ei tarbi ega kuluta siis eriti palju. Firmad ei valmistu tulevikuks, investorid aga teavad, et neil tuleb kasumite kättesaamisega raskusi.»

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles