Ministeerium: aktsiisitõus gaasitarbimise vähenemist tõenäoliselt ei põhjusta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Gaas
Eesti Gaas Foto: Peeter Langovits / Postimees

Kuigi Eesti Gaas prognoosib lähiaastatel tõusva maagaasi aktsiisi tõttu tarbimismahtude vähenemist, ei leia rahandusministeerium, et hinnatõus paneks tarbijaid gaasi vähem kasutama.

Eile Muugal toimunud transiidikonverentsil ütles Eesti Gaasi juhatuse esimees Tiit Kullerkupp, et maagaasi aktsiisi tõus 20 protsenti järgneval kolmel aastal annab gaasi tarbimise vähenemisele olulise tõuke.

Rahandusministeerium aga ei usu, et maagaasi aktsiisitõusud võiks oluliselt vähendada gaasi tarbimist.

«Maagaasi aktsiisi 20-protsendilise tõstmise tagajärjel kasvab kodutarbija hind 2015. aastaks 1,1 protsenti ja vabatarbija hind 1,4 protsendi võrra. 1,1 - 1,4 protsenti maagaasi hinnatõus mõjutab vähesel määral maagaasi kütteainena kasutavaid ettevõtteid ja kodumajapidamisi. Ka aastatel 2016 ja 2017 aset leidvad aktsiisitõusud mõjutavad hinda igakordselt ligikaudu samas suurusjärgus. Seega on aktsiisitõusu mõjud suhteliselt limiteeritud ning olulist tarbimise vähenemist aktsiisitõus tõenäoliselt ei põhjusta,» kommenteeris rahandusministeeriumi kõneisik E24-le.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles