Arumäe: tööhõive vähenemine jätkub ja võib kaasa tuua töötuse kasvu

BNS
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ruta Arumäe
Ruta Arumäe Foto: Liis Treimann / Postimees

SEB majandusanalüütiku Ruta Arumäe sõnul jätkub majanduslanguse ja keskmiste palkade tõusu tõttu tööhõive vähenemine aasta vältel ning ühel hetkel toob see kaasa tuua ka töötuse määra suurenemise.

«Suures plaanis on arengud tööturul vastavuses meie prognoosidega. Tööhõive vähenemine vastas väga täpselt meie ootustele. Juba eelmise aasta teises pooles tööhõive enam ei suurenenud ja nüüd on see jõudnud kahanemiseni. Tööhõive vähenemine jätkub oodatavalt kogu aasta jooksul ning suuremal määral kui esimeses kvartalis,» ütles Arumäe BNS-ile.

«Tööhõive vähenemine on loogiline jätk eelmisel aastal kestnud majandusseisakule ning sel aastal toimuvale majanduslangusele. Osaliselt on tööhõive kahanemise põhjuseks ka kiirelt kasvavad palgad, samal ajal kui kestab majanduslangus osades sektorites,» lisas ta.

«Ettevõtetel tuleb otsida efektiivsuse suurendamise kohti ning teha korrektsioone vastavalt majandusolukorrale. Nagu ma ka varem prognoosinud olen, arvan ma, et sel aastal me näeme hõive kahanemist 1-2 protsenti, kuid samal ajal kestvat keskmise palga tõusu, mis küll oodatavalt aeglustub aasta jooksul,»rääkis Arumäe.

«Meie ootustest erines see, et töötuse määr jätkuvalt langes. See ei ole kuigi tavapärane nähtus, et tööhõive ja töötuse määr mõlemad korraga langevad. See tulenes asjaolust, et tööjõu hulk sedavõrd palju kahanes. Selline olukord samuti kuigi kestev olla ei saa ning ühel hetkel toob tööhõive vähenemine kaasa ka töötuse määra suurenemise,» sõnas ta.

«Sektoriti on suurim hõive vähenemine puudutanud põllumajandust, energeetikasektorit, finantssektorit,haldus- ja abitegevusi. Vähemal määral, kuid seda suurema mõjuga, on hõivet vähendanud ka töötlev tööstus,» ütles Arumäe.

Töötuid oli 2014. aasta esimeses kvartalis 57 000 ja töötuse määr 8,5 protsenti, teatas Statistikaamet. Vähenes nii töötute kui ka tööga hõivatute arv, millest viimane vähenes varasema aasta sama perioodiga võrreldes esmakordselt pärast 2010. aastat. Tööga hõivatute hinnanguline koguarv oli 606 000, mis oli väiksem nii eelnenud kvartali kui ka eelmise aasta sama kvartaliga võrreldes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles