Swedbank: töötuse madal tase tekitab ülemäärase palgakasvu survet

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnu Mertsina
Tõnu Mertsina Foto: Erakogu

Swedbanki peaökonomisti Tõnu Mertsina kirjutas tänaseid tööhõive kahanemise numbreid kommenteerides, et töötus Eestis langenud juba alla sellist taset, mis tekitab ülemäärase palgakasvu survet.

«Tingituna välismaale suunduvate vastava vanusega inimeste arvu vähenemisest hakkab väljaränne küll tasapisi aeglustuma, kuid üha süvenev negatiivne loomulik iive vähendab Eesti rahvastikku. Tööturule siseneb üha vähem inimesi ning elanikkond vananeb, millega suureneb ülalpeetavate hulk tööealiste inimeste suhtes. Vanemaealiste (vanus üle 65 aasta) tööhõive suurendamine oleks küll üks võimalus, kuid tuleb arvestada, et selle vanusegrupi tööhõive määr on Eestis juba praegu teiste EL riikidega võrreldes väga kõrge (Eestis 10%, EL-s keskmiselt 5%),» kommenteeris Mertsina.

«Kuna tööhõive langus oli statistikaameti avaldatud SKP langusest väiksem, siis esialgsete arvestuste järgi kogumajanduse tootlikkus langes. Tööhõive kasv on praktiliselt pidurdunud ning on võtnud suuna langusesse. Väheneva tööhõive ja languses või madala tootlikkusega ei ole aga võimalik majanduskasvu oluliselt parandada.»

«Töötuse määr sellel ja järgmisel aastal alaneb tasapisi. Üldjuhul reageerib töötus mõningase viiteaja majanduskasvu aeglustumisele või selle langusele. Siiamaani on töötus aga järk-järgult alanenud. Samas on see Eestis langenud juba alla sellist taset, mis tekitab ülemäärase palgakasvu survet. Kuigi palgakasv jääb veel kiireks, ootame selle mõõdukat aeglustumist,» lisas Swedbanki peaökonomist.

Töötuid oli 2014. aasta esimeses kvartalis 57 000 ja töötuse määr 8,5 protsenti. Vähenes nii töötute kui ka tööga hõivatute arv, teatas statistikaamet täna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles