Rõivas: valitsus ei kavatse kindlasti katta püsikulusid reservide arvelt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taavi Rõivas
Taavi Rõivas Foto: Tairo Lutter

Tänases riigikogu infotunnis kinnitas peaminister Taavi Rõivas Urmas Reinsalu riigieelarvet puudutavatele küsimustele vastates, et tema juhitav valitsus ei kavatse kindlasti katta riigi püsikulusid reservide arvelt.

Reinsalu hinnangul on riigieelarve strateegia koostatud liialt optimistlikult. Ta viitas esmaspäeval tulnud uudistele esimese kvartali negatiivse majandusperspektiivi kohta, mille järgi Eesti majandus on languses. Reinsalu soovis teada, kas valitsus peab vajalikuks riigieelarve strateegia üle vaadata konservatiivsemas suunas.

Rõivase sõnul pole ükski riigieelarve strateegia kivisse raiutud. Kõiki riigieelarve strateegiaid vaadatakse aasta-aastalt üle. Ta juhtis tähelepanu, et riigieelarve strateegia numbrid ei pruugi 100% kattuda sellega, milliseks kujuneb sügisel eelarve lõplik seis.

«Riigieelarve strateegiaid, mis on neljaks aastaks ette nähtud kevadise seisuga, ei ole põhjust aasta kestel muuta, sest riigieelarve strateegias toodud numbreid, konkreetselt järgmise aasta lõikes, saab sügisel vajaduse korral muuta konkreetse aasta eelarves,» selgitas Rõivas.

«Meie eelarvepoliitika aluseks on hoida tasakaalu ja hoida tasakaalu sõltumata sellest, kas majandus on tõusus või languses,» ütles Rõivas.

Peaminister esitas samas Reinsalule omakorda küsimuse tema seisukoha teadasaamiseks eelarve küsimuses. Reinsalu sõnul on IRL-i vaade nii valitsuses kui ka opositsioonis olles, et olukorras, kus majanduse väljavaated halvenevad, ei ole võimalik võtta riigile juurde täiendavaid kulutusi nagu buumiajal ja püüda püsikulusid, jooksvaid kulusid, mida planeeritakse, katta reservide arvelt.

Rõivas rõhutas, et tema juhitav valitsus ei kavatse kindlasti katta püsikulusid reservide arvelt.

«Eelarve on planeeritud nii järgmisel kui ka ülejärgmisel aastal struktuursesse tasakaalu ja järgmisel aastal isegi ülejääki,» märkis peaminister.

Rõivase ja Reinsalu vahel toimus elav mõttevahetus tulenevalt erinevatest lähenemistest eelarve koostamisse ja kulude planeerimisse.

Rõivas selgitas, maksulaekumised on olnud aasta alguses märksa paremad, kui aasta varem. Ta tõi esile positiivse märgina, et esimeses kvartalis tõusid oluliselt ka inimeste sissetulekud. Keskmine palk 7,3% ja mediaanpalk 8,9% võrra. Rõivase sõnul mõjutab see inimeste toimetulekut, mis annab inimestele võimaluse rohkem kulutada, millega panustatakse ka sisetarbimisse järgmistes kvartalites.

«Samuti on tähtis teada, et tööpuudus vähenes oluliselt esimeses kvartalis. Kindlasti see kõik mõjutab positiivselt ka eelarvelaekumisi, maksutulud on ju otseselt eelarvelaekumisega seotud,» selgitas Rõivas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles