Julgeolekueksperdid: Venemaaga suhtlust ei ole mõistlik katkestada

Liina Valdre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ants Laaneots
Ants Laaneots Foto: Margus Ansu / Postimees

Täna Muugal toimuva transiidikonverentsi julgeoleku küsimustele keskenduvas paneelis osalenud eksperdid leidsid pragmaatiliselt, et keerulisest olukorrast hoolimata ei ole mõistlik Venemaa suhtust katkestada.

Riigikaitse- ja julgeolekunõunik ning erukindral Ants Laaneots Tiit Vähi seisukohaga, et Eestit keegi ei ohusta.Kui Venemaa on Ukrainas edukas, siis järgmine on Moldova ja liigub ka sealt edasi. 

Julgeolekuekspert Erik-Niiles Kross nõustus Laaneotsaga, et Venemaa ohtu ei tasu alahinnata. «Lääs aktsepteerib de facto Venemaa jõu kasutamist oma lähinaabruses. Tõsiasi on on see, et kui lääs ei sõdi, siis ei sõdi ka Eesti,» rääkis Kross.

Krossi sõnul on Eesti julgeolekuolukord väga keeruline ning ning Putin pika vihaga.  «Vähi ei saanud juba siis midagi aru, kui ta peaminister oli ning ma näen, et ajaga ei ole midagi muutunud,» oli Kross terav.

Krossi nõustus, et homme ei kavaste Eesit keegi rünnata, kuid juhtis tähelepanu sellele, et sõjaline oht on sellest hoolimata olemas. «Sõja võidab see, kes on rahulik. Eesti eesmärk on olla rahulik ja enesekindel,» rõhutas Kross.

Kross juhtis ka tähelepanu sellele, et Eesti peab käituma väga targalt, sest me peame saama Venemaa kõrval edasi eksisteerida. Küsimusel, kuidas Eesti transiit taas toimima panna vastas Kross, et kui ta seda teaks ei istuks ta konverentsil, vaid tegeleks sellega. 

Kross ei lükanud ümber transiidisektori languse alguse ja pronksiöö seost, millele Tiit Vähi tähelepanu juhtis, kuid märkis, et «see on sama palju selle põhjuseks, kui Franz Ferdinandi tapmine oli Esimese maailmasõja alguse põhjuseks» ehk toimunud oleks see igal juhul.

Politsei- ja piirivalveameti peadirektor Elmar Vaher selgitas julgeoleku küsimustele keskendunud paneelis, et nende strateegiad ja taktikad sisejulgeolekus tuginevad paljuski majandusolukorral.

Maksu- ja tolliameti juhi Marek Helmi sõnul peavad nad oluliseks koostööd Vene tolliga. «Ma ei ole kunagi mõelnud, et paneks telefoni lukku kui Vene tolli juht helistab, » märkis Helm.

Helmi sõnul tähendab nende töö igapäevast ja pragmaatilist suhtlust Venemaaga, kuigi ta samas möönis tõsiasi, et eks see viimasel ajal vähenenud on.  Kokkuvõtteks nentis Helm siiski, et «tagataskus tuleb alati hoida variante, millega aktiivselt edasi töötada. »

Täna kogunevad Muugal kogunevad Eesti tipp-poliitkud, majandusteadlased, analüütikud, julgeolekueksperdid ja ettevõtjad, kes arutavad transiidisektori murekohti muutunud julgeolekusituatsioonis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles