Vähi: pärast Ust-Luga sadama valmimist ei ole Eestil Venemaale midagi anda

Liina Valdre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sillamäe Sadama suuromanik Tiit Vähi.
Sillamäe Sadama suuromanik Tiit Vähi. Foto: Peeter Langovits/Postimees

Täna Muugal toimuva transiidikonverentsi esimeses diskussioonipaneelis märkis Sillamäe Sadama nõukogu esimees Tiit Vähi, et pärast Ust-Luga sadama valmimist ei ole Eestil Venemaale enam midagi anda.

Samuti paneelis osalenud majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi asekantsler Eero Pärgamäe nentis, et  kui ka varem on saanud täheldada  muret tekitavaid fakte, siis nädala alguses tulnud uudis majanduslangusest tuli külma dušina.

Pärgamäe sõnul on logistikasektor tegelikult tugevatel jalgadel ning pidevalt leitakse uusi nišše. «Meie asukoht annab meile jätkuvalt eelise, see ei kao kuhugi,» nentis ta.

Eesti jaoks on Pärgamäe sõnul probleemiks see, et planeeringute ja arengutega ei saa piisavalt kiiresti edasi liikuda, kuid lubas, et ministeerium teeb kõik endast oleneva, et olukorda muuta.

Samas paneelis osalenud SEB panga majandusanalüütik Ruta Arumäe, et juba puhas matemaatika näitab, et tõusu ei oleks Eesti majanduses olnud mõtet oodata.

Arumäe juhtis tähelepanu ka sellele, et iga paari aasta tagant tehakse nii-öelda transiidikoosolek, kus nenditatakse, et Venemaa turg on ära kukkunud.  «Ühest suurest turust ei tohi niimoodi sõltuda, Venemaa võiks olla kirsiks tordil, mitte kogu tort,» soovitas Arumäe olukorra muutmiseks vanad plaanid padja alt välja kaevata.

Arumäe hinnangul on Venemaa võtnud Euroopa oma konksu otsa ning prognoosid Venemaa suhtes ei ole praegu sugugi roosilised.

Sillamäe Sadama nõukogu esimees Tiit Vähi märkis, et hüsteeria kütmine on pigem kahjulik, kuid seda et Ukraina olukord mõjutab oluliselt Eesti transiiti ta ei eitanud.

Otsest ohtu Venemaalt Eestile Vähi siiski ei näe.  «Pärast Ust-Luga sadama valmis ehitamist ei anna Eesti Venemaale enam midagi, » leidis ta.

Spacecomi juhatuse esimees Oleg Ossinovski leidis, et ei saa üldistada, et kriis on kõigil, väga kehvasti minevat vaid raudteel ning ei tasu loota, et 2007. aasta mahud kunagi tagasi tuleksid.

«Tuleb tööd teha, mitte nutta,» tõi Ossinovski näiteks Vähi juhitava Sillamäe Sadama head tulemused. Vähi kinnitas, et sadama mahud on kasvanud ning lisas, et arenduste osas on uudiseid tulemas.

Kõik paneelis osalenud olid üksmeelel, et Ukraina kriis mõjutab olukorda transiidisektoris veel pikalt.

Täna kogunevad Muugal kogunevad Eesti tipp-poliitkud, majandusteadlased, analüütikud, julgeolekueksperdid ja ettevõtjad, kes arutavad transiidisektori murekohti muutunud julgeolekusituatsioonis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles