Venemaa valmistub kasutama väliskaubanduses rubla

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene rubla.
Vene rubla. Foto: Raigo Pajula

Wall Street Journal toob lugejateni värske ülevaate Venemaa märguannetest rublale ülemineku ja dollari rolli kärpimise kohta väliskaubanduses.

Mai alguses kirjutas president Vladimir Putin alla seadusele, mis annab valitsusele õiguse lülitada osa Venemaa kaubandusest rahvusvaluutale.

Esmaspäeval ütles Venemaa aserahandusminister riigitelevisiooni vahendusel, et nimetatud üleminekul oleksid vaid «mikroskoopilised negatiivsed tagajärjed».

Eile (teisipäeval) sõnas Vene riikliku naftafirma Rosneft toornaftadivisjoni juht Andrei Bogatenkov, et dollarites kauplemine «on mugavam, see on traditsiooniline viis. Aga on ka [teisi] võimalusi.»

Venemaa välisvaluuta assotsiatsiooni (NVA) esimees Dmitri Piskulov ütles, samuti eile, et «pangandussüsteemis selle ettepaneku vastu juriidilisi ega tehnilisi takistusi pole. Neid asju on arutatud ning potentsiaalselt võib see isegi kasvatada valuutabörsi käivet.»

Kriitikud viitavad sellele, et plaan ei ole täielikult Venemaa otsustada. «Valuuta valik arvete puhul kaubanduses sõltub mõlemast osapoolest,» ütles Bank of America Merrill Lynchi analüütik David Hauner.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles