Eesti Pank eraldas ligi 6 miljonit eurot riigieelarvesse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Laar
Mart Laar Foto: Margus Ansu

Eesti Panga nõukogu otsustas teisipäeval kanda keskpanga mullusest 23,5 miljoni euro suurusest kasumist veerandi ehk 5,9 miljonit eurot riigieelarvesse, ülejäänud kolmveerandi suunas nõukogu keskpanga kapitali tugevdamiseks.

Nõukogu esimehe Mart Laari sõnul seab kasumieraldise suurusele piirid Eesti Panga suhteliselt väike kapital teiste euroala keskpankade võrdluses.
«Keskpangale on oluline saavutada piisav reservide maht, et probleemide korral saaksime ilma riigi abita hakkama. Reservide kogumisega vähendame riski, et peaksime niigi raskel perioodil tekitama täiendava koormuse maksumaksjatele,» märkis panga pressiteates Laar, kelle sõnul on reservide kogumine eriti vajalik, kui Eesti ümber on suurenenud erinevad riskifaktorid.

Eesti Panga kapitaliseeritus suhtena rahapoliitilistesse riskivaradesse on euroala keskpankade arvestuses eelmise aasta lõpu seisuga kolme kõige madalama seas. Pikaajalise plaanina võttis Eesti Panga nõukogu 2012. aastal sihiks kasvatada enda kapitali suhteline tase euroala keskpankade keskmise tasemeni. See tähendab vajadust tõsta kapitali taset umbes miljardi euro võrra 1,3 miljardi euroni.

Nõukogu otsus lähtus sellest, et Eesti Panga kapitali suhteline tase peab kasvama euroala keskpankade keskmise tasemeni, kuna ühiste rahapoliitiliste otsuste tegemisel vaadatakse eurosüsteemi kui terviku kapitali ja riskide suhet.

Eesti Pank sai mullu euroala keskpankade ja Euroopa Keskpanga rahapoliitikast ning sularaha emissioonist tulu 42,2 miljonit eurot. Aasta varem oli sama näitaja 51,6 miljonit eurot. Pank teenis investeerimistegevuselt eelmisel aastal 3,7 miljonit eurot, aasta varem oli sama näitaja 8,1 miljonit. Eesti Panga põhitegevuskulud kasvasid sularaha valmistamiskulude tõttu mullu 17,4 miljoni euroni võrreldes aasta varasema 16,2 miljoniga.

Eesti Panga puhastulu kahandas riskide katmiseks tehtud üldine riskieraldis 6,8 miljoni euro väärtuses. Mullu oli esmakordselt tehtud riskieraldise maht 11,5 miljonit eurot. Riskieraldis on esmane kaitse kahjude vastu lisaks juba olemasolevatele keskpanga reservidele.

Alates 1992. aastast on Eesti Pank oma kasumist eraldanud riigieelarvesse kokku 129 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles