USA tõusis mullu maailma suurimaks veinituruks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

USA möödus eelmisel aastal Prantsusmaast ja tõusis veini tarbimise poolest maailma suurimaks turuks, kirjutab Reuters viitega rahvusvahelise veiniorganisatsiooni (OIV) andmetele.

USA tarbijad ostsid eelmisel aastal 29,1 miljonit hektoliitrit veini, mis on pool protsenti rohkem kui 2012. aastal. Prantsusmaal samal ajal veini tarbimine vähenes 7 protsenti ja oli 28,1 miljonit hektoliitrit.

Kuid veini tarbimiselt inimese kohta jäävad ameeriklased prantslastele alla. Prantsusmaal tarbitakse veini inimese kohta 1,2 pudelit nädalas, see on umbes kuus korda rohkem kui Ameerikas. Samas võib öelda, et Prantsusmaal on veini tarbimine selgelt languses ja USA-s kasvamas. Aastail 2002-2011 kahanes Prantsusmaal veini tarbimine 20 protsenti ja oli 46,4 liitrit inimese kohta aastas. Ameerikas kasvas tarbimine samal ajal 17 protsenti ja oli 9,1 liitrit inimese kohta aastas.

Prantsusmaa on Itaalia ja Hispaania järel maailma suuruselt kolmas veinitootja, kuid suurim eksportöör, mullu oli veiniekspordi väärtus 7,8 miljardit eurot.

Kogu maailmas tarbiti eelmisel aastal veini 239 miljonit hektoliitrit ja toodang oli 279 miljonit hektoliitrit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles