Soome firma lubab saata kosmosesse kuus satelliiti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arktika jääväljad
Arktika jääväljad Foto: Timo Palo

Soome esimene satelliidifirma hakkab müüma täpset teavet Arktika jääolude kohta, lootes sellega teenida sadu miljoneid eurosid, vahendab ERR uudisteportaal Kauppalehtit.

Aalto Ülikoolis arendatava projekti Iceye juurde luuakse parajasti uut ettevõtet, mis kavatseb esimese satelliiidi kosmosesse saata lähema kahe aasta sees.

Eesmärk on saata kosmosesse vähemalt kuuest satelliidist koosnev «parv», mis hakkab praktiliselt reaalajas mõõtma ja kaardistama arktilise piirkonna merejääd ning edastama andmeid selle kohta iga tunni järel.

«Meie potentsiaalsed kliendid on näiteks rahvusvahelised nafta- ja laevakompaniid, mis tegutsevad põhjapiirkonnas,» rääkis uue ettevõtte asutajakolmikusse kuuluv teadlane Pekka Laurila, kes keskendub geopositsioneerimisele. Teised kaks on kosmosetehnika spetsialist Antti Kestilä ja raadioelektroonik Rafal Mordzewski. kõik kolm on Aalto Ülikooli teadurid..

Põhja meretee on suurte majanduslike ja poliitiliste huvide keskmes ning seetõttu on neid kutsutud esinema mitmele poole maailmas. Plaani on esitletud ka USA ja Venemaa suurimatele naftafirmadele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles