Neonatsid pakuvad Kreekas tasuta arstiabi

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuldse Koidiku logoga lipp.
Kuldse Koidiku logoga lipp. Foto: SCANPIX

Tänavavägivalla poolest tuntud Kreeka neonatslik erakond Kuldne Koidik on asunud täitma tühja kohta riigi tervishoiueelarves.

«Kümned tuhanded kreeklased kaotasid koos tööga ka ligipääsu riiklikule tervishoiusüsteemile, erakliinikud käivad neil aga üle jõu,» ütles Financial Timesile Prantsusmaal õppinud arst Christos Papadimitrou, kes tegutseb Kuldse Koidiku juures vabatahtliku meditsiinilise nõustajana.

Dr Papadimitriou võtab patsiente vastu kaks korda nädalas ning suunab neid 150 arsti juurde, kes pakuvad oma teenuseid Kuldse Koidiku vaesunud toetajaile tasuta.

«Riiklik süsteem on kriisi tõttu lootusetult alarahastatud. Paljud pered ei suuda näiteks vaktsineerimistega graafikus püsida, ka psühhiaatrilist abi on raske leida,» selgitas Dr Papadimitriou. «Kuldne Koidik aitab täita auku.»

Partei «pehmem pool» on leidnud Kreeka ühiskonnas küllaltki suure kõlapinna. «Kriis on muutnud valijate ja poliitiliste parteide omavahelise suhtluse viise,» ütles Küprose ülikooli politoloogiaprofessor Antonis Ellinas. «Näib, et Kuldne Koidik on leidnud võimaluse pakkuda valijatele midagi oma sotsiaalprogrammi kaudu ja tugevdada nii oma toetust.»

Lisaks meditsiinilisele nõustamisele pakub Kuldne Koidik ka regulaarselt toiduabi raskustes peredele. Abi jaoks kvalifitseeruvad vaid Kreeka kodanikud. Partei riiklikku rahastust on küll parlamendi otsusega kärbitud, kuid Kuldse Koidiku 16 parlamendisaadikut eraldavad ligi 60 protsenti oma palgast «sotsiaaltegevuseks, et leevendada vaesust ning säilitada Kreeka patriootide väärikust,» selgitas Kuldse Koidiku liikmest rahvasaadik Ilias Panayiotaras.

ELi valimiste eel on Kuldse Koidiku toetus 7–8 protsenti ning erakond jagab populaarsuselt kolmandat kohta uue vasaktsentrisliku parteiga To Potami (ehk Jõgi). Neist eespool on paremtsentristlik võimupartei Uus Demokraatia ja opositsiooniline vasakpartei Syriza.

«Paremäärmuslaste toetus on kindlasti kahekohaline [protsent], kuigi see meie arvudes alati nii välja ei paista,» ütles anonüümsust palunud Kreeka küsitlusfirma esindaja.

Kreeka sotsiaalhoolekande ministeerium ei reageerinud Financial Timesi palvetele kommenteerida Kuldse Koidiku tegevust. Üldiselt on valitsus aga tervitanud heategevuslikke ettevõtmisi, mis vähendavad riikliku süsteemi koormust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles