Analüüs: sissetulekute jaotumine Lätis on teistest Balti riikidest ebaühtlasem

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sissetulekute jaotumine Lätis on teistest Balti riikidest ebaühtlasem.
Sissetulekute jaotumine Lätis on teistest Balti riikidest ebaühtlasem. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Vaatamata aastatel 2008 – 2012 rakendatud abinõudele ilmneb, et Lätis on võrreldes teiste Balti riikidega sissetulekute jaotumine kõige ebaühtlasem, selgub uuest SEB koostatud Balti leibkondade majandusanalüüsist.

2012. aastal oli erineva sissetulekutasemega gruppide vahel sissetuleku jaotumist peegeldava Gini indeksi Lätis Euroopa Liidu riikidest kõrgeim (35,2 protsenti), mis näitab üsna suurt ebavõrdsust, vahendas pank.

Lätiga võrreldes jaotub Eestis sissetulek erineva sissetulekutasemega gruppide vahel võrdsemalt.

Alates 2004. aastast kogutud andmed näitavad Balti riikides erisuunalisi muutusi. Lätis on endiselt Euroopa Liidu kõrgeim Gini indeks hoolimata selle alanemisest aastatel 2008–2012. Leedus tõusis Gini indeks majanduslanguse ajal 2010. aastal 37 protsendini (kõrgeim näitaja Euroopa Liidus) ja seejärel vähenes 2012. aastal viie protsendi võrra 32 protsendini.

Eestis oli 2008. aastal Gini indeks tasemele 30,9 protsenti, 2012. aastal aga 32,5 protsenti. Euroopa Liidu keskmine on olnud alates 2005. aastast stabiilselt ligikaudu 31 protsenti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles