Mistralid Moskvale: täiskäik edasi

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa tarbeks ehitatav Mistral-klassi sõjalaev Saint-Nazaire’i dokis.
Venemaa tarbeks ehitatav Mistral-klassi sõjalaev Saint-Nazaire’i dokis. Foto: SIPA/Scanpix

Pariis pressib edasi 1,2 miljardi eurose Mistral-tüüpi dessantlaevade müügiga Venemaale, millega on Prantsusmaal seotud enam kui 1000 töökohta.

Nagu selgitas Financial Timesile Prantsuse presidendi kantselei ametnik, ei ole Venemaale lubatud kahe kopterikandja lisamine Venemaa vastaste sanktsioonide loetellu «täna päevakorras», kuna eesmärgiks on välistada karistusmeetmete kolmas ja karmim faas «tänu dialoogile ja pingete vaibumisele Ukrainas».

«Kindel on see, et lepinguga minnakse praegu edasi nagu plaanitud,» kinnitas ka üks kaitseministeeriumi ametnik.

Vaatamata teiste NATO liikmete tugevale vastuseisule tõrgub Pariis tehingut tühistamast, kuna sellega kaasneksid Kremli-poolsed trahvid ning töökohtade kaotus Prantsusmaa hapras laevaehitussektoris.

Prantsuse ametnikud väidavad, et lepingu tühistamise mõju Moskvale poleks nagunii märkimisväärne. Ühtlasi peavad nad ebarealistlikuks ideed leida laevadele teine ostja, kuna lepingud on sõlmitud Venemaaga.

Kaitseministeeriumi ametniku sõnutsi on mõlema ehitatava laeva konstruktsioonis juba Venemaalt tarnitud osi, mida Moskva väga tõenäoliselt kellelegi teisele müüa ei lubaks.

Teema tõuseb lähitulevikus üha teravamalt rambivalgusse: paari nädala pärast ehk juuni alguses saabuvad Prantsusmaale ligikaudu 400 Vene madrust, et esimesena valmival ja oktoobris üleantaval Mistralil väljaõpet alustada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles