Vaata, kuidas peaks akusid tegelikult laadima

Hendrik Alla
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nutitelefonide aku vastupidavus tekitab kasutajatele probleeme.
Nutitelefonide aku vastupidavus tekitab kasutajatele probleeme. Foto: AFP/SCANPIX

Küllap igaühel on iga päev taskus või kotis vähemalt üks seade, mille aku tahab pidevalt laadimist, mõnel ka rohkem. Kui tihti ja kuidas peaks akusid laadima, et nende eluiga võimalikult pikk oleks?

Lihtsamal juhul pole sellega oma pead mõtet vaevata, sest kui seade lubab end lahti võtta ja akut vahetada, pole häda midagi. Asendusakud on odavad ja pikendavad seadme eluiga märgatavalt. Aga mõned tootjad, näiteks Apple, disainivad oma seadmeid nii, et lahti võtta ja akut asendada pole koduste vahenditega võimalik. Kuidas neid akusid võimalikult kaua elus hoida? Uurib Portaal Lifehacker.

Tänapäeval on levinud akutüüpi liitium-ioon-aku. Neid ei vaeva vastik mäluefekt, mis oli suureks puuduseks vanemate niklipõhiste akutüüpide puhul. Kuid ka liitium-ioon-akude puhul peab silmas pidama mõningaid laadimisnippe.

Lae nagu linnuke
Akudele ei meeldi, kui nad täiesti tühjaks laetakse. Selle asemel, et oodata, kuni seade end tühja aku tõttu välja lülitab ja siis laadima panna, tuleks kogu aeg aku laetuna hoida. Niisiis, lae natuke, siis tühjenda natuke. Laadimine käigu nagu linnunokatäite kaupa.

Ära hoia akusid täiesti täislaetuna
Nagu lõpuni tühjendamine, ei meeldi akudele ka 100% täislaetud olemine. Kõige õnnelikum on aku 40-80% ulatuses laetuna ja selle eluiga on kõige pikem. Aga kui aku on siiski 100% täis laetud, ei tohiks seda jätta laadija otsa. Paljud inimesed jätavad oma nutitelefoni ööseks laadima, aga õnneks on tänapäevased akud ja laadijad nii nutikad, et saavad aru, kui aku on täis ja lõpetavad laadimise.

Kord kuus tühjenda aku lõpuni
Tundub, et see nõuanne läheb vastuollu esimesega, aga soovitusel on oma põhjus. Uuema aja nutiakud oskavad kasutajale teada anda, kui kaua nad veel seadet elus suudavad hoida, näiteks, et antud kasutusaktiivsuse juures 2 tundi, 15 minutit. Kui akut on väga pikka aega laetud esimeses nõuandes soovitatud linnusuutäite kaupa, siis võib see funktsioon ebatäpseks muutuda. Täieliku tühjakslaadimisega kalibreeritakse aku uuesti.

Ära aja kuumaks
Akudele ei meeldi, kui nad kuumaks lähevad, sest siis mahtuvus väheneb. Tihti esineb seda odavamate sülearvutite puhul – masin läheb nii kuumaks, et seda on ebameeldiv isegi puudutada, saati siis süles hoida. Sel puhul on kasu jahutiga varustatud sülearvuti alusest. Telefonid lähevad kuumaks siis, kui miski nende protsessoreid koormab. Seega kõik hetkel ebavajalikud rakendused ja sidekanalid kinni panna. Ruumis sees pole ju GPSi mõtet sees hoida, sest satelliidiga telefon niikuinii ühendust ei saa. Tänaval käies pole WiFist enamasti mingit kasu.

Kokkuvõtteks
Kõiki neid nõuandeid tuleks rakendada mõistlikkuse piirides, et mitte vidina aku orjaks muutuda.  Pole mõtet keset ööd äratuskella helisema panna, et kontrollida, kui palju on telefoni aku laetud. Ükskõik, mida te teete, paari aastaga lõpetab enamik akusid oma efektiivse elutsükli ja kui just akutehnoloogias revolutsiooni ei juhtu, siis nii jääbki.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles