Eesti majandus on korralikus languses

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Esialgsetel andmetel vähenes Eesti sisemajanduse kogutoodang tänavu esimeses kvartalis võrreldes möödunud aasta esimese kvartaliga 1,9 protsenti, teatas statistikaamet.

Viimati langes Eesti majandus 2010. aasta esimeses kvartalis.

Sesoonselt ja tööpäevade arvuga korrigeeritud SKT kahanes 2013. aasta IV kvartaliga võrreldes 1,2 protsenti.

Seni Eesti majanduse peamisteks veduriteks olnud tegevusalade lisandväärtuse kasv aeglustus või nende lisandväärtus hoopis vähenes. SKT kasvu pidurdas esialgsel hinnangul I kvartalis enim majandustegevus transpordi, kinnisvara ja energeetika tegevusaladel.

Kinnisvaraalase tegevuse lisandväärtuse vähenemise peamine põhjus on kiirelt kasvanud hinnad. Energeetika lisandväärtuse kahanemisel on oluline roll soojal talvel ning elektrienergia omatoodangu osalisel asendamisel imporditud elektrienergiaga.

Eesti majanduskasvu suurima mõjutaja töötleva tööstuse kasv pidurdus peamiselt elektroonikaseadmete ning keemiatoodete tootmise tegevusala lisandväärtuse kahanemise tõttu.

Samas andis puidutööstus olulisima positiivse panuse. 2014. aasta I kvartalis võrreldes eelmise aasta sama ajaga vähenes nõrga välisnõudluse tõttu nii töötleva tööstuse kui ka kogumajanduse kaupade eksport. Kaupade väljavedu kahanes hinnamõjusid arvesse võttes varasema aasta sama kvartaliga võrreldes kolmandat kvartalit järjest, ent kaupade import pöördus pärast kahanemist eelmises kahes kvartalis tõusuteele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles