Mahetalunik Vackermann jääb lõplikult ilma 78 236 toetuseurost

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põld.
Põld. Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Kuna mahetalunik Jaak Vackermann põllumajanduse registrite ja informatsiooni ameti (PRIA) vastu kohtusse ei pöördunud vaidlustamaks ameti toetuse tagasinõudmise ja väljamaksmata jätmise otsust, jääb ta lõplikult ilma 78 236 eurost.

«PRIA jurist kontrollis reedel Tartu halduskohtust - Jaak Vackermannilt ei ole PRIA vaideotsuse kohta haldusmenetluse seaduses sätestatud tähtaja jooksul kaebust laekunud. Seega otsus jõustub,» ütles BNSile PRIA pressiesindaja Maris Sarv-Kaasik.

Tema sõnul nõuab amet Vackermanni käest tagasi 28 585 eurot varasematel aastatel välja makstud toetust. Lisaks jättis amet 2013. aasta taotlusel erinevate rikkumiste tõttu välja maksmata kokku 49 651 eurot.

«Pealtnägija» tõi sügisel vaatajateni kaks lugu Nissi valla mahetalunikust Jaak Vackermannist, kes kasseeris riigilt suuri põllumajandustoetusi sisuliselt umbrohu kasvatamise eest. Paljude põllumeeste ja ametnike meelest oli tegemist uut liiki maaharijatega ehk niinimetatud tugitoolipõllumeestega, kelle tegevus ei ole mitte ainult sügavas vastuolus mahetoetuste põhimõtetega, vaid meenutab otseselt kelmust.

Lisaks selgus, et vähemalt ühe konkreetse maatüki ehk Metsaääre kinnistu osas on Vackermann küsinud toetust sisuliselt võõrale maale ilma maaomaniku loata.

«Pealtnägija» saate järel tegi PRIA Vackermanni põldudel, mida on umbes 200 hektarit, põhjaliku kontrolli ning kasutas umbrohtumuse ulatuse ja mõju hindamiseks Eesti maaülikooli eksperdi abi ning on otsuse langetatud.

Copy
Tagasi üles