Financial Times: mida teha nähtusega nagu Clarkson?

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jeremy Clarkson
Jeremy Clarkson Foto: Press Association Images/ Scanpix

BBC teeb oma parima paistmaks peen ja rafineeritud, kuid parimaid kavatsusi õõnestab kontrollimatu nähtus nimega Jeremy Clarkson – inimene, kes näib olevat otsekui loodud poliitilisest korrektsusest üle sõitma.

Ilmselt talub BBC Clarksoni pidevaid prohmakaid vaid sel lihtsal põhjusel, et Top Gear on üks populaarsemaid telesaateid planeedil ning Clarkson kui selline vaatajaile hirmus armas, arutleb Financial Times.

Top Geari müüakse 214 riiki, saate globaalne vaatajaskond ulatub uskumatult paljudesse miljonitesse. Litsentsi alusel töötab viis rahvusvahelist versiooni saatest, muuhulgas Vene ja Hiina omad. Lisaks veel edukas ajakiri ja üüratult populaarne arvutimäng.

Aastast aastasse teenib BBC kommertsosakond vähemalt miljard naela müügitulu – ning Top Geari panus sellesse on üks suurimaid.

Ka Clarkson ise pole kaugeltki vaene. 2006. aastal asutas ta koos produtsendi Andy Wilmaniga firma, et Top Geari edust kasumit lõigata. Kuus aastat hiljem ostis algselt vaid 50-protsendilise osalusega piirdunud BBC ta välja ning Clarksonile kukkus sülle 13 miljonit naela.

Ilmselt tunneb BBC talumatut tuska olukorras, kus rahalises mõttes niivõrd tulus tegelane näib ulaka koolipoisi kombel norivat nende kõrge stiili ja korralikkuse/kenaduse kallal.

Alles see oli, kui BBC tõi endale uue peadirektori otse Briti Kuningliku ooperi uhketest kõrgustest. Lord Halli tulek pidi rõhutama sõnumit korporatsiooni tsiviliseeritud stiilist.

Nüüd on Lord Hallil Clarksoni näol draamat rohkem kui teatris. Mida näiteks arvata sellest, kui ise- ja kahupäine teksades multimiljonär võtab kätte ja rammib Somersetis pikapiga kastanipuud, et testida liiklusvahendi vastupidavust?

Kas pole paha tunne, kui keegi niiviisi ulakust teeb, aga vallandamine kujuneks finantsiliselt liiga valusaks?

Hiljuti olevat BBC Clarksonile siiski viimase hoiatuse väljastanud. «Kui ma veel ühe korra kedagi solvan, siis mind vallandatakse,» tsiteeris asjaosalist The Sun.  

Olgem ausad – hirmu Clarksoni häälest ei kosta, tõdeb Financial Times. Ja soovitab rahval olla valmis edasisteks kokkupõrgeteks, krõbedateks sõnadeks ja kummide kärssamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles