Võrreldes sajandivahetusega oleme 60 protsenti rikkamad

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ilmar Lepik
Ilmar Lepik Foto: PEETER LANGOVITS/PM/EMF

Eesti Panga spetsialistide hinnangul oleme praegu reaalse sisemajanduse kogutoodangu poolest sajandivahetusega võrreldes umbes 60 protsenti ja Euroopa Liiduga liitumisaastaga võrreldes 25 protsenti rikkamad.

Ostujõu pariteedi järgi inimese kohta on meie tulutase lähenenud 58 protsendilt Euroopa Liidu keskmise taseme suhtes 2004. aastal 71 protsendini 2012. aastal.

Täna Eesti Pangas toimunud Eesti liitumisele Euroopa Liiduga 10. aastapäevale pühendatud seminaril ütles keskpanga ökonomist Ilmar Lepik, et esimesed 10 aastat Euroopa Liidus on sattunud ajajärgule, mis ka üleilmses plaanis on sisaldanud väga erinevaid ajajärke alates ülioptimistlikest meeleoludest kuni Suure Depressioonini, mistõttu on kokkuvõtete tegemine keeruline.

«Sellesse ajavahemikku jääb kaks väga erinevat perioodi. Esimene, mis kestis kuni 2007. kuni 2008. aastani ja teine, kriisjärgne periood,» ütles Lepik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles