Ratso: väliskaubandus vähendab majanduslanguse mõju

Liina Valdre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Signe Ratso.
Signe Ratso. Foto: Peeter Langovits

Euroopa Komisjoni kaubandusdirektoraadi direktori Signe Ratso hinnangul on aitab väliskaubandus vähendada majanduslanguse mõju.

«Kaubandus- ja välisinvesteeringud on arengu mootoriks majanduslanguse tingimustes,» rääkis Ratso konverentsil «Eesti 10 aastat Euroopa Liidus». Euroopa Liit oli ka kriisi ajal maailma suurim eksortija ja importija.

Ratso rõhutas oma ettekandes ka vabakaubanduslepingute olulisust Euroopale.  Eriti murrangulisena nimetas Ratso vabakaubanduslepingu läbirääkimisi USAga, mis on praeguseks kestnud umbes aasta.

Ratso sõnul on vabakaubanduslepingute täiendav mõju Euroopa Liidu majandusele umbes 2 protsentsi kogu ELi SKPst ja loob 2 miljonit täiendavat töökohta.

Ühtlasi tõi Ratso oma ettekandes välja, et väliskaubandus on eriti oluline väikestele ja avatud riikide majandustele nagu näiteks Eesti, Soome ja Iirimaa.

Kokkuvõttes nentis ta, et kümme aastat Euroopa Liidus on andnud meie väliskaubanduse arengule uue hoo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles