MKM: hindade mõju arvestades kasvas eksport märtsis üle nelja protsendi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Majandusministeerium
Majandusministeerium Foto: Peeter Langovits

Ekspordimaht on pärast suuremat kukkumist mullu detsembris kõigil selle aasta esimestel kuudel suurenenud ja ületas märtsis taas ühte miljardit eurot. Kuna ekspordi- ja impordihinnad kahanesid märtsis võrdselt kolm protsenti, siis kasvas eksport aastaga reaalselt üle nelja protsendi ja import ligi kaheksa protsenti, teatas majandus- ja kommunikatsiooniministeerium.

Statistikaameti andmetel kasvas eksport märtsis eelmise aasta sama kuuga võrreldes jooksevhindades ühe protsendi ja import neli protsenti.

Ministeeriumi hinnangul aprillis kaubavahetuse arengutes veel suuri muutusi paranemise poole oodata ei ole. Kui Eesti Konjunktuuriinstituudi uuringus osalenud tööstusettevõtete eksporttellimuste saldo oli aasta kolmel esimesel kuul võrdselt negatiivne 18 punktiga, siis aprillis oli see -17. Aprillis tõusis tavapärasest suuremaid tellimusi ootavate ettevõtete osatähtsus 14 protsendini (kuuga +3 protsendipunkti), kuid suurenes ka nende osatähtsus (31%-ni), kes ootasid tavalisest väiksemaid tellimusi. Ülejäänud ettevõtetel püsisid eksport-tellimused samal tasemel.

Euroopa Liidus tervikuna aprillis majandususaldus paranes, ent euroalal langes veidi.

EL-i majandususaldusindeks oli aprillis 106,2 (kuuga +0,9 punkti) ja euroala indeks 101,9 punkti (-0,5). Eesti oluliste ekspordipartnerite majandususaldus tõusis Rootsis ja Lätis, vastavalt 107,2 ja 105,0 punktini. Saksamaal ja Leedus toimus aga kerge langus 107,1 ja 105,3 punktile. Soomes püsis majandususaldus pikaajalisest keskmisest endiselt oluliselt madalamal ja langes kuuga 92,4 punktini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles