Obama kaalus kriisi ajal pankade riigistamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Barack Obama 25. märtsil Haagis.
USA president Barack Obama 25. märtsil Haagis. Foto: SCANPIX

USA president Barack Obama kavandas oma majandusnõuniku Lawrence Summersi soovitusel möödunud finantskriisi ajal osa suurte pankade riigistamist, selgub tollase rahandusministri Timothy Geithneri ilmunud raamatust, mida tutvustas New York Times.

Riigistamisnimekirjas olid näiteks Citigroup ja Bank of America. Alternatiivina nõuti pankadelt oma palgasüsteemi muutmist, sest pangajuhtide ülipalku peeti vastutustundetuse sümboliks.

Geithner ei pooldanud ministrina pankade riigistamist, sest ta ei soovinud anda signaali, nagu suudaks valitsus lahendada finantssektori probleeme.

«Ma ei kohanud Wall Streetil idioote, vaid enamasti andekaid pankureid, mis tekitas minus veendumuse, et finantssektor on eetilisem ja suudab oma probleemid ise lahendada,» kirjutab Geithner.

Ta pooldas ka investeerimispangale Lehman Brothers riigiabi andmist, selle panga pankrot süvendas teatavasti finantskriisi tunduvalt.

Praegu juhib Geithner investeerimisfirmat Warburg Pincus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles