Moskva: juunist saab Ukraina vaid ettemakstud gaasi

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gazpromi peahoone Moskvas
Gazpromi peahoone Moskvas Foto: AP / Scanpix

Venemaa energiaminister Aleksandr Novak teatas eile, et alates juunikuust tarnib Gazprom Ukrainale vaid gaasi, mille eest viimane on raha ette üle kandnud.

Ettemaksetele üleminek suurendab gaasitarnete katkemise tõenäosust läbi Ukraina Euroopasse, kirjutab Financial Times. Ukraina kaudu saab Euroopa ligikaudu 15 protsenti oma gaasist.
Rahahädas Ukraina on keeldunud aktsepteerimast Gazpromi poolt aprillis kehtestatud gaasihinna tõusu 268,50 dollarilt tuhande kuupmeetri eest 485,50 dollari peale.

Ukraina riikliku naftafirma Naftogazi nõukogu aseesimees Oleksandr Todiitšuk ütles eile Financial Timesile, et ELi turgusid puudutavate gaasikatkestustega lõppevate vaidluste puhkemise risk on «üsna suur».

Novak ütles eile pressiteate vaheldusel, et Ukraina ületas kolmapäeval järjekordse gaasiarve tähtaja ning võlgneb käesolevaga Gazpromile 3,5 miljardit dollarit.

Ministri sõnutsi esitatakse Kiievile arve juunikuise gaasi eest maksmiseks 16. mail. Juunis saab Ukraina üksnes gaasikoguse, mille eest on tasutud maikuu viimase päeva seisuga.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles