Esimese nelja kuuga on riigieelarvest täidetud 30,9 protsenti

, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahakott. Foto on illustratiivne.
Rahakott. Foto on illustratiivne. Foto: Tairo Lutter / SL Õhtuleht

Aprillis kogus maksu- ja tolliamet 438,4 miljonit eurot makse, mis on 12,1 protsenti rohkem kui möödunud aastal. Suurematest maksudest kasvas käibemaksu ja sotsiaalmaksu laekumine vastavalt 15,5 ja 7,1 protsenti.

Esimese nelja kuuga on riigieelarvest täidetud 30,9 protsenti. Maksude laekumist mõjutasid rahandusministeeriumi teatel viimastel kuudel tulumaksutagastused füüsilistele isikutele, mistõttu esimesel poolaastal koguneb tavapäraselt alla 50 protsendi aastasest kogulaekumisest.

Käibemaksu laekumise kasv on viimastel kuudel olnud kahekohaline ning aprillis ulatus see 15,5 protsendini võrreldes eelmise aasta sama perioodiga. Aprillis tasuti käibemaksu 146,2 miljonit eurot ning eelarvest on esimese nelja kuuga täidetud 32,8 protsenti. Suurematest tegevusaladest ulatus mootorsõidukite müügi deklareeritud käibe kasv eelmise aasta aprilliga võrreldes 22,2 protsendini ning toiduainete müük kasvas vastavalt 9,5 protsenti. Kõikide tegevusalade käive kokku tõusis seejuures 1,2 protsenti. Võrreldes eelarves planeerituga on käibemaksu esimese nelja kuu jooksul laekunud oodatust rohkem.

Füüsilise isiku tulumaksu tasuti aprillis 21,3 miljonit eurot ning esimese nelja kuuga on täidetud 12,2 protsenti eelarves planeeritust. Tulumaksutagastused kujunevad sellel aastal mullusest väiksemaks ning seetõttu tõuseb füüsilise isiku tulumaksu tasumine. Kui eelmise aasta aprilli lõpuks oli maksu- ja tolliamet tagastanud 95 miljonit eurot, siis möödunud kuu lõpuks ulatusid tagastused 89 miljoni euroni. Juurdemääramised ei ole eelmise aastaga võrreldes oluliselt muutunud.

Tööjõumaksude laekumisele mõjub positiivselt keskmise palga ja mediaanpalga kiire kasv, mis I kvartalis ulatusid vastavalt 7,3 ja 8,9 protsendini. Mediaanpalga keskmisest palgast kiiremat kasvu toetab ka aasta alguses toimunud miinimumpalga enam kui kümneprotsendine tõus. Palgatulu saavate inimeste arv kasvas märtsis 0,7 protsenti, seejuures avalikus halduses vähenes see 2,5 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles