Enamik rootslasi ei suuda enne surma hüpoteeklaenu tagasi maksta

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi lipp
Rootsi lipp Foto: AP / Scanpix

Enamik hüpoteeklaenu võtnud rootslasi ei suuda enne oma surma laenu tagasi maksta, selgub Rootsi keskpanga kolmapäeval avaldatud uuringust, mis hõlmas ligi nelja miljonit inimest.

Keskpank võrdles võlgnike sissetulekut ja laenumakseid aastail 2010-2013.

Uuring näitas, et 25 protsendi võlgnike võlg kasvas iga aasta ja 15 protsendil püsis see aastaid samal tasemel. Ülejäänud 60 protsenti maksis oma võlga tagasi väga aeglases tempos.

Kui võlgnikud tasuvad oma võlga senises tempos, siis kulub neil hüpoteeklaenu tagasimaksmiseks keskmiselt 100 aastat, selgub keskpanga ökonomistide Jakob Windstrandi ja Dilan Ölceri uuringust.

Rootslaste hüpoteeklaen on keskmiselt 3,7 korda suurem kui nende aastasissetulek. Hüpoteeklaenud moodustavad 95 protsenti kõigist Rootsi perede laenudest.

Rahvusvaheline Valuutafond (IMF) on Rootsit korduvalt hoiatanud. 1990. aastate algul oli Rootsis kinnisvaramulli lõhkemise järel terav finantskriis. Jaanuaris hoiatas majandusnobelist Paul Krugman, et Rootsis on tekkinud ilmselt uus mull. Teised ökonomistid sellega ei nõustu, väites, et Rootsi peredel on suured hoiused ja rohkesti muud vara peale kinnisvara.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles