Kunstiakadeemia öine lammutus ei lase inimestel magada

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstiakadeemia lammutamine.
Kunstiakadeemia lammutamine. Foto: Peeter Langovits

Ümbruskonna elanikud taotlevad Eesti Kunstiakadeemia (EKA) lammutustööde lõpetamist öisel ajal, vastasel juhul on nad valmis öösiti piketeerima hakkama.


Tartu mnt 6 korteriühistu juhatuse esimees Herdis Ojasu saatis karmi kirja kõikvõimalikele Tallinna linna asutustele kuni linnapeani välja. Ta nõuab kõigi ümbruskonna elanike nimel, et ehitusfirma Aspen lõpetaks lammutustegevuse vähemalt öösel ja laseks inimestel end välja puhata.

«Sõidame praegu autos oma kolmeaastast last magama, sest kodus ta ei uinu. Ta ärkas ka öösel kõrvalt kostva lammutusmüra peale ja oli hirmul,» rääkis Ojasu. Ta avaldas kahtlust, et ehitaja lammutab spetsiaalselt nädalavahetuse öösiti, sest siis pole kedagi, kes sekkuda võiks.


EKA lammutus on toimunud juba mõnda aega ning on seni kulgenud ümberkaudsete elanike jaoks enamasti normi piires. 16. juuni öösel alustas aga ehitusfirma Aspen lammutamist ka öösel veerand enne südaööd.

«Müra, mis öises südalinnas lammutustegevusega kaasnes, oli kirjeldamatu. Helistasime Aspeni esindajatele, kes teatasid, et nüüdsest lammutavadki nad öösiti, et mitte segada Gonsiori tänava ühistranspordiliiklust. Meie palvetele lasta magada nad ei reageerinud,» kirjeldas Ojasu toimunut.

Veel samal ööl helistas ta Tallinna LV infotelefonile, kust öeldi, et lammutustegevus öösiti on lubamatu. Öiseks ehitustegvuseks antakse luba vaid erakorraliste avariide ja tee-ehituse ajaks. Elanikud kutsusid samal ööl ka politsei, kuid Aspen jätkas tegevust, viidates transpordiameti loale.

«Kuidas on võimalik väljastada sellist luba? Kas tegemist on katastroofilukorraga, et elanikud peaksid sellesse mõistvalt suhtuma?» küsivad elanikud. Tallinna LV infotelefonist öeldi neile, et luba on liikluse ajutisele sulgemisele, millega manipuleerides nimetavat Aspen seda öiseks lammutusloaks.

Munitsipaalpolitseist kinnitati, et Aspeni tegevus on ebaseaduslik ning öine lammutamine on keelatud. Võimalike probleemide korral paluti koheselt ühendust võtta ja lubati patrull välja saata.

Kaks ööd möödus rahulikult, kuid ööl vastu 19. juunit algas eriti jõhker lammutustegevus, lausa kahe kopaga. Elanikud helistasid MUPO-sse ja politseisse ning mõlemad käisid ka kohal, kuid lammutustegevus jätkus hommikuni.

Nüüd paluvad elanikud eri ametkondadele saadetud kirjas keelata selline südalinna inimeste öine diskrimineerimine. «Meie ja meie lapsed ei pea kaunite kunstide nimel öösiti üleval vahtima ja tolmupilvedes öid ja päevi mööda saatma. Me mõistame, et EKA on vaja lõpuni lammutada, kuid mitte inimeste ööune arvelt. Selleks tegevuseks on ka muid ja märksa mõistlikuimaid lahendusi.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles