Kinnisvarabüroo: enne korteri müükipanekut ei tasu seal remonti teha

, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kortermaja
Kortermaja Foto: Kristjan Teedema

Uus Maa Kinnisvarabüroo Mustamäe maakleri Egon Juhansoni sõnul kaotavad populaarsust korterid, kus parema müügitulemuse ootuses on tehtud odav värskendusremont.

Viimaste aastate korterituru aktiivsuse valguses on Juhansoni järgi kõige populaarsemad olnud renoveeritud väikekorterid. Üha rohkem soovitakse osta ka kapitaalremonti vajavaid elamispindu, kuid kiirustades tehtud remondiga korterid pole enam nii populaarsed.

«Kiiruga tehtud värvimine, odav põrandakate ja kõrgete lagedega vanasse korterisse pandud ripplaed pole kindlasti need argumendid, mille eest ostjad on nõus rohkem maksma. Näiteks investoritel on korteritele selge nõudmine – need peavad olema täielikult renoveeritud või väga heas seisukorras, mis võimaldab pärast ostu-müügilepingu sõlmimist alustada korteri väljaüürimisega. Niisuguseid kortereid otsivad ka need, kel pole aega ega huvi remondiga tegeleda, soovides koheselt sisse kolida,» kirjeldas Juhanson.

Kuid inimesed, kes on nõus korteri parendamisse panustama, soovivad osta pigem kapitaalremonti vajavaid kortereid, kus saab kõik oma äranägemise järgi kujundada. Odavalt tehtud sanitaarremont pole ka neile oluline, sest see ei lähe enamikel juhtudel kokku ostuhuviliste maitse ega ootustega. Milleks maksta lisaks asja eest, mis nagunii ära lammutataks, küsib Juhanson.

Vana ja algupärase väärtustamise kasvades on Juhansoni sõnul aina problemaatilisemaks muutunud ka nende korterite müük, mis asuvad vanemates, näiteks stalini-aegsetes majades ning kus kiirremondi käigus on kasutatud ohtralt kipsi, näiteks paigaldatud kõrgetesse ruumidesse ripplaed. «Ka siin tekib kohe vastuolu, sest pakkumishinda kergitavat, pigem modernset odavremonti ei peeta paljude potentsiaalsete ostjate poolt sellistesse korteritesse kuidagi sobivaks,» rääkis ta.

Seega, kui ostja soovib renoveeritud korterit, siis tähendab see täielikult kaasajastatud elektri- ja veesüsteemi ning kvaliteetset siseviimistlust. Lisaks ka põrandakütet, kaasaegset ventilatsiooni, uut köögitehnikat jne. Sellise korteri eest ollakse nõus maksma kvaliteedile vastavat kõrgemat hinda.

«Kui aga otsitakse kaasajastamist vajavat korterit, siis eeldatakse soodsamat hinda, mis sõltub sellest, kas korter nõuab täielikku renoveerimist või on seal tehtud aeg-ajalt kerget sanitaarremonti, mille kestel on vahetatud ka näiteks elektrijuhtmestik,» lisas Juhanson.

Kiirremont, mis on paljude ostjate jaoks «ei liha ega kala», on maakleri sõnul müügiprotsessi aeglustav faktor ning ostjaskond eeldab, et sellise korteri saaks pigem remontivajava elamispinna hinnaga kätte.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles