Anomaalne ilmastikunähtus El Niño ähvardab tõsta toidu hindu

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuivanud Amazonase vihmamets 2010. aastal.
Kuivanud Amazonase vihmamets 2010. aastal. Foto: SCANPIX

Maakera võib tabada anomaalne ilmastikunähtus El Niño, mis ähvardab tõsta väga toiduainete ja muude kaupade hindu, kirjutab The Wall Street Journal.

Temperatuur Vaikses ookeanis on kerkimas, mistõttu USA ilmateenistus, ennustab, et on 65 protsendiline tõenäosus, et aasta lõpus on oodata ilmastikunähtust El Niño. See avaldub Vaikse ookeani ekvatoriaaltuulte aeglustumises või isegi suunamuutuses, mis soojendab vett hiigelaladel ja pöörab ilma kogu maailmas peapeale. Eelmine, 1997. aastal toimunud rekordtugevusega El Niño põhjustas tugevaid vihmasadusid ja mudavalinguid Californias ning samal ajal veenappuse Austraalias.

El Niño-d kipuvad endaga kaasa tooma väga erinevate toorainete, alates kohvist ja sojaubadest kuni niklini, järsu hinnatõusu. Kui El Niño tuleb, siis see lisab hinnasurvet juba niigi paljudele toorainetele, mille hinnad on kerkinud mitme aasta kõrgeimale tasemele.

«Kui El Niño tekib, siis suvi saab olema väga stressirohke,» ütles majanduslehele investeerimisfirma RJO Futures vanem turustrateeg Hector Galvan. «See saab olema lisakütus tulekahjule,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles