Üle 1000-euroste tehingute deklareerimise eelnõusse lisati üleminekuaja võimalus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maksu- ja Tolliameti direktor Marek Helm.
Maksu- ja Tolliameti direktor Marek Helm. Foto: Liis Treimann

Täna riigikogus kolmandale lugemisele minevas üle 1000-eurose kogusummaga tehingute deklareerimise eelnõusse lisati ettevõtjate ettepanekul võimalus taotleda uuele süsteemile üleminekuks pikendust kuni 2015. aasta 20. juunini.

Maksu- ja tolliameti peadirektori Marek Helmi sõnul võimaldab ettevõtjate ettepanekul välja töötatud muudatus taotleda äriühingul mõjuval põhjusel uuele süsteemile üleminekuks ajutist vabastust.

«Eelkõige loeme mõjuvateks põhjusteks ulatuslikke ja äriprotsesse muutvaid tarkvarauuendusi või arendusi, mis ilmselt puudutab enim suuri ettevõtteid. Samuti puudutab see olukordi, kus näiteks ettevõtte arendustegevuse planeerimine ja teostamine on otseselt sõltuv teistest ettevõtetest, mis ei võimalda arenduste valmimist seaduses sätestatud tähtajaks,» selgitas Helm.

Muudatuse kohaselt tuleb juhul, kui infotehnoloogiliste arendustööde teostamine määratud tähtajaks ei ole mõjuval põhjusel võimalik, esitada maksuhaldurile motiveeritud taotlus jätta ajutiselt esitamata käibedeklaratsiooni lisa või selle osa. Maksuhaldur teeb taotluse osas otsuse 30 kalendripäeva jooksul. Taotlus tuleb esitada hiljemalt 2014. aasta 31. augustiks, avaldusi saab esitada alates 1. juulist.

«Me hindame igakülgselt ettevõtjate poolt esitatud põhjendusi selle kohta, kas ettevõte vajab lisaaega, ning loomulikult oleme igati koostöövalmid leidmaks lahendusi, et uuele süsteemile üleminek oleks sujuv. On ju muudatuse eesmärgiks käibemaksupettuste vähendamine ja konkurentsikeskkonna ausamaks muutmine,» toonitas Helm.

Täna on riigikogus kolmandal lugemisel käibemaksuseaduse eelnõu, mille kohaselt peaksid ettevõtjad hakkama alates 1. novembrist 2014 käibedeklaratsiooni lisal deklareerima arvete informatsiooni juhul, kui ühe tehingupartneriga tehingu või tehingute käibemaksuta kogusumma ületab kalendrikuus 1000 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles