Financial Times: aeg olla Gazpromi vastu karm

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gazprom
Gazprom Foto: Reuters / Scanpix

South Streami gaasijuhe koputab uksele ning Kreml ja Gazprom valmistuvad kasvatama oma turuosa Euroopas. Euroopa Komisjon on õigusega hoiatanud, et ELi «kolmandast energiapaketist» tulenevalt peab torule ligi laskma ka teisi tarnijaid.

Konkurentsiseadustele rõhuda on õige, kirjutab Briti majandusleht Financial Times oma juhtkirjas, kuid lisab, et Ukraina arengute valguses ei või EL piirduda konkurentsiküsimustega vaid peab võtma arvesse geopoliitikat.

Nagu sel nädalal teatas ka ELi energiavolinik Günther Oettinger, tuleb Euroopal end Vene gaasi eest «üha enam ja enam kaitsta».

Euroopa Komisjon peab lähenema South Streamile kui osale laiemast poliitilisest pildist, toonitab Financial Times. Vähendamaks sõltuvust Venemaast peab Euroopa üritama kindlustada endale gaasi mitmetest eri allikatest.

Energiajulgeolekut tuleks aga tõsta ka teistel viisidel. Umbes kolmandik Euroopa gaasist kulub energia genereerimisele. Vaja on tõsta energiatootmist taastuvallikatest. Üle kogu Euroopa tuleb kiiremas korras luua ühendusi energia liigutamiseks riikide vahel. Oluline on investeerida LNG (veeldatud maagaasi) terminalidesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles