Harju Elektri esimese kvartali kasum vähenes ligi poole võrra

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Harju Elektri esimese kvartali kasum vähenes ligi poole võrra.
Harju Elektri esimese kvartali kasum vähenes ligi poole võrra. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Tallinna börsil noteeritud tööstusettevõte Harju Elekter sai 2014. aasta esimeses kvartalis 371 000 eurot puhaskasumit, mis on 48 protsenti vähem kui mullu samal perioodil.

2013. aasta esimese kvartali kasum oli  717 000 eurot, kusjuures 2013. aasta esimese kvartali puhaskasumis sisaldus finantsvara müügi kasum 453 000 eurot.

Emaettevõtte omanike osa esimese kvartali konsolideeritud puhaskasumis moodustas 391 000 eurot ning puhaskasum aktsia kohta oli 0,02 eurot, teatas ettevõte börsile.

Aruandekvartali konsolideeritud müügitulu oli 9,7 miljonit eurot ehk 15 protsenti vähem kui võrreldaval perioodil. Käesoleva aasta alguses on äritegevus käivitunud aeglasemalt kui varasematel aastatel.

Enam kui 80 protsenti müügitulust saadi elektriseadmete müügist, mis esimeses kvartalis vähenes 16,5 protsenti, olles ka peamiseks müügitulu vähenemise põhjuseks. 64 protsenti kontserni toodetest ja teenustest realiseeriti Eestist väljapoole ning 81 protsenti müügituludest saadi kontserni ettevõtete koduturgudelt Eestist, Soomest ja Leedust.

Müügimahu langusele avaldas enim mõju Leedu segment, mille müügitulu vähenes võrreldava perioodi suhtes poole võrra ning seda peamiselt projektidest saadava müügitulu kahanemisest.

Esimeses kvartalis müüdi Soome turule 45 protsenti ja Eesti turule 36 protsenti kontserni toodetest ja teenustest.

Kontserni esimese kvartali ärikasum oli 56 000 eurot ja ärikasum enne kulumit 441 000 eurot. Aruandekvartali ärirentaabluseks kujunes 0,6 protsenti ja ärirentaabluseks enne kulumit 4,6 protsenti.

Äritegevuse kulud kahanesid esimeses kvartalis 14,5 protsenti, sealhulgas vähenesid müüdud toodete ja teenuste kulud 1,7 miljoni euro võrra ehk 17,7 protsenti 8 miljoni euroni.

Kuna müüdud toodete ja teenuste kulu vähenes kiiremas tempos kui müügitulu, paranes brutokasumi marginaal võrreldava perioodi näitaja suhtes 2,5 protsendipunkti võrra 17,6 protsendini, märkis ettevõte.

2014. aasta esimeses kvartalis töötas kontsernis keskmiselt 440 inimest, mis oli keskmiselt 22 töötajat vähem kui võrreldaval perioodil. Töötajatele maksti palkade ja tasudena välja 2,2 miljonit eurot. Keskmine töötasu kontserni töötaja kohta oli 1645 eurot kuus.

Eelmise aasta teisel poolaastal korrigeeriti kontsernis töötajate palkasid, mis on ka peamiseks põhjuseks püsikulude tõusule.

Tööjõu- ja palgakulud kasvasid esimeses kvartalis 2,9 protsenti, mis tõi kaasa ka ärikasumimarginaali vähenemise.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles