Peterson: kollektiivlepingu kohta on ühine arusaam saavutatav

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peep Peterson.
Peep Peterson. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Ametiühingu Keskliidu, TALO ja ROTALi esindajad kohtusid justiitsminister Andres Anveltiga, et kõrvaldada erimeelsusi kollektiivlepingu ja kollektiivse töötüli lahendamise seaduse eelnõus.

Ametiühingute keskliidu esimehe Peep Petersoni sõnul möödus kohtumine väga konstruktiivses õhkkonnas ja on lootust, et varasemad erimeelsused eelnõus piirata politseinike, päästjate, piirivalvurite, sotsiaalametnike ja tuhandete teiste õigusi pidada läbirääkimisi oma palga ja töötingimuste üle, on leidmas positiivsema lahenduse.

«Viimased sõnumid valitsuselt sisaldasid lubadust arutada kollektiivsete töösuhete seaduse eelnõu tööturu partneritega uuesti läbi , et leida kõigile sobiv tasakaal.  Eelnõu oli riigikokku jõudes järsus vastuolus rahvusvahelise tööõigusega. Kohtumine justiitsministriga andis kinnitust, et ühine arusaam on siiski saavutatav,» ütles Peep Peterson.

Petersoni sõnul soovivad ametiühingud eelnõus muuta nelja punkti. «Ametiühingutel peab olema õigus sõlmida ametnike nimel kollektiivlepinguid, seejuures leppida kokku palgatingimusi  ja leida lahendusi huvikonfliktidele sobivas erikomisjonis. Samuti peab ametiühingutel olema õigus läbi rääkida nii ministeeriumi kui  üleriigilisel tasandil. Hetkel on läbirääkimisõigused piiratud ametiasutuse tasandiga,» lisas ta.

Teise terava probleemina jääb Petersoni sõnul veel õhku streigimahtude piiramise süsteem, mis ametiühingu hinnangul võib realiseeruda totaalse streigikeeluna igas sektoris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles