Slovakkia takistab gaasi tagasivoolu Euroopast Ukrainasse

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa ei soovi enne võla tasumist Ukrainaga gaasihinnast kõnelda.
Venemaa ei soovi enne võla tasumist Ukrainaga gaasihinnast kõnelda. Foto: SCANPIX

Ukraina jaoks ei ole olukord kaugeltki rahulik ka «läänerindel» – olemuselt erinev kuid võtmeline võitlus käib Slovakkia piiri alt jooksvate gaasijuhtmete ümber.

Igal aastal voolab siit Euroopasse ligikaudu 20 miljardi dollari eest Vene maagaasi. Ukraina valitsus näeb siinsamas aga võimalust vabaneda Kremli gaasihiiu Gazpromi haardest.

Gaasivabadust ihkav Kiiev on juba enam kui aasta aega jõuliselt võidelnud nn «tagasivoolu» nimel Euroopast Slovakkia kaudu Ukrainasse, kirjutab New York Times.

Läinud nädalal sõlmitigi Slovakkia ja Ukraina gaasioperaatorite vahel leping, mis võimaldab saata ida suunas tagasi tagasihoidliku koguse Gazpromi gaasi, mille Euroopa saab kätte tunduvalt odavamalt kui Ukraina.

Euroopa Liidu vahendatud ja USA poolt nügitud diil osutus aga Ukrainlaste ootustest oluliselt ahtramaks. Nüüd närib Ukrainat küsimus: miks on niivõrd raske lükata ELi liiget Slovakkiat liikuma projekti osas, mis on tehniliselt lihtne ning ELi tõsiseltvõetavuse jaoks vägagi oluline?

Mõned mainivad juriidilisi ja tehnilisi aspekte, teised poliitilisi kaalutlusi ja kartust Kremlit kurjaks ajada. Kõik tunnistavad aga, et peamiseks takistuseks on olnud Gazpromi kui Putini hoova mõjuvõim ja suhtevõrgustik.

Ukraina ametnike ja ekspertide sõnutsi võiks Slovakkia torude kaudu suunata Euroopast Ukrainasse kuni 30 miljardit kuupmeetrit gaasi aastas. Seda on rohkem, kui Ukraina tänavune eeldatav import Venemaalt.

Selle asemel on Slovakkia riikliku enamusosalusega firma Eustream, mis süsteemi käitab, pakkunud kasutuseks vaid väikest ja kaua kasutamata seisnud kõrvalharu, mis vajaks pealegi remonti.

Ja kui remont oktoobrikuus ühele poole saaks, liiguks torukese kaudu Ukrainasse vaid kümnendik gaasist, mida Ukraina Euroopalt ootaks.

Ukraina riikliku gaasifirma Naftogazi juhtide jaoks on olukord eriti kahtlane seetõttu, et alles 2011. aastal käis Eustream ise välja võimaluse kasutada oma torude vaba võimsust gaasi suunamiseks tagasi Ukrainasse. Nüüd pidavat slovakid põhjendama oma keeldumist Gazpromi salastatud lepingutega.

New York Timesi korduvad palved teemat kommenteerida on Eustreami esindajad tagasi tõrjunud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles