Merkel noomis Obamat nuhkimise eest

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Angela Merkel eilsel pressikonverentsil Barack Obama poole vaatamas.
Angela Merkel eilsel pressikonverentsil Barack Obama poole vaatamas. Foto: AP

Eilsel ühisel pressikonverentsil Washingtonis üritas USA president Barack Obama siluda suhteid Saksa kantsleri Angela Merkeliga, kutsudes teda «üheks mu lähedasematest sõpradest maailmaareenil». Merkel märkis mõrult, et pealtkuulamise vallas on sakslastel Ühendriikidega veel suuri erimeelsusi ning business as usual pole veel võimalik.

Obama ja Merkeli esinemine oli küll viisakas, kuid kergelt pingestatud, kirjutab New York Times.

Selgelt oli tunda haavu, mille lõi mullu oktoobris ilmsikssaanud piinlik tõsiasi, et USA riiklik julgeolekuagentuur NSA tavatses kuulata pealt Merkeli telefonikõnesid.

Lahendamata konflikt tõusis pinnale olukorras, kus Obama ja Merkel üritasid demonstreerida üksmeelt Venemaa agressiivsuse suhtes, ähvarades president Vladimir Putinit uute sanktsioonidega, kui viimane peaks proovima segada selleks kuuks määratud presidendivalimisi Ukrainas.

Mõlemad tunnistasid aga, et kõik Euroopa riigid ei ole karmideks meetmeteks valmis.

Merkel ütles läinud sügisel, et «nuhkimine sõprade vahel on lihtsalt vastuvõetamatu». Eilsel pressikonverentsil rõhutas ta Obama kõrval seistes, et «meil on veel mõningaid probleeme, mis tahavad lahendamist».

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles