Hiina üritab varjata USAst möödumist

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina lipp
Hiina lipp Foto: SCANPIX

Maailmapanga võrdlusprogrammi koostajate kinnitusel üritas Hiina õõnestada andmeid USAst möödumise kohta kodanike ostujõu osas aastal 2014.

Nähtuvalt maailma võrdlusprogrammi (International Comparison Programme, ICP) raportist on «Hiina statistikaamet väljendanud kahtlusi metoodika mõnede aspektide osas» ja «ei nõustu [meie] statistikat ametlikult kinnitama».
Peking on keeldunud avalikustamast Hiina paiknemist ICP pingereas, kirjutab Financial Times.

ICP allkate sõnutsi on Hiina vastumeelsus andmete suhtes tegelikult äärmiselt sügav. «Aasta tagasi oli meeletu vaidlus. Hiina tahtis [need andmed] välja visata. Nad ei taha, et neid nähtaks number ühena. Nad on mures poliitiliste tagajärgede pärast [suhetes] USAga,» ütles üks raporti koostajatest.

«Nad anusid ja ähvardasid meid aasta aega... Hiina vihkab seda,» jätkas allikas.

Hiina ametlike seisukohtadega kursisolevate isikute hinnangul talitseb Hiina oma võidurõõmu peamiselt soovist vältida rahvusvahelist survet ja vastutust, mis juhtpositsiooniga kaasneks.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles