Euroliit paljastab pankade olukorra

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Raivo Tiikmaa.

Euroopa liidrid astuvad uue sammu usalduse taastamiseks oma finantssüsteemi vastu ning avaldavad 25 suure panga tervisliku seisundi üksikasjad.


Niinimetatud «koormustestide» initsiatiiv kiideti eile heaks Euroopa Liidu tippkohtumisel Brüsselis. Ühtlasi lepiti kokku üldmaksu kehtestamise suhtes Euroopa pankadele, et tagada nende panus finantskriisi tagajärgede likvideerimisse.

Euroliidu juhid lihvisid ka plaane eurotsooni majandusjuhtimise tugevdamiseks. Selleks on kavas üksteise riigieelarveid pingsamalt jälgida, võlatasemel paremini silm peal hoida ning arendada välja konkurentsivõime hindamise süsteem.

Otsus pankade koormustestide tulemused avalikustada tehti pärast nädalaid kestnud segadust ja peataolekut finantsturgudel.

Hirmud pangandussektori stabiilsuse pärast on hoidnud Euroopa riigivõlakirjade tootlused kõrgel vaatamata sellele, et EL 110 miljardi euroga Kreekale vastu tuli ja teiste kapitaliturgudel hätta jäävate riikide tarvis 500 miljardi euro suuruse varuvariandi välja mõtles.

ELi president Herman Van Rompuy ütles pärast tippkohtumist, et koormustestide tulemused avaldatakse juuli teises pooles. Nimetatud 25 panga seas on Suurbritannia riigiametnike sõnutsi viis Briti panka.

Nad leiavad, et väga tähtis on just see, et testid viiakse läbi samaaegselt ning et igale pangale, kes testis läbi kukub, tagatakse koheselt abi.

Üks ELi ametnik ütles, et otsuseni jõuti alles pärast kõva lahingut, kus Hispaania peaminister José Luis Rodríguez Zapatero ja Euroopa Komisjoni president José Manuel Barroso lõpuks võidumeesteks jäid.

Enne tippkohtumist kostis kõige valjem vastukisa avalikustamisele Saksa riigisektori regionaalpankadest, samuti Austriast. Kolmapäeval asus Saksa valitsus aga seda sammu toetama.

Barroso ütles kokkutulnutele, et tema arvates «aitab tulemuste avaldamine hajutada alusetuid kahtlusi ning teha tegemist juhtumitega, mis halbade arengute korral probleemseteks osutuksid». Zapatero ütles: «Pole midagi paremat, kui läbipaistvus.

Nii saab tõestada oma maksevõimet, võita usaldust ning raputada maha kõik need põhjendamatud kuulujutud.»


Copyright
The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles