Liviko endal kartellikokkuleppes süüd ei näe

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Janek Kalvi.
Janek Kalvi. Foto: Toomas Huik

Liviko hinnangul on prokuratuuri süüdistused kartellikokkuleppes valed ja rajanevad vaid etteheidetele müügimeeste ja klientide suhtlusel viis aastat tagasi.

AS Liviko juhatuse liige Janek Kalvi sõnas pressiesindaja vahendusel, et ettevõte endal süüd ei näe. «Liviko on delikaatses olukorras, kuna keelatud kokkuleppe sõlmimises süüdistatakse kaubanduse koostööpartnereid, kes meie aastatepikkuse kogemuse põhjal on tihedas ja ausas konkurentsis. Süüdistus keelatud kokkuleppe sõlmimises sel viisil mõjub niivõrd otsitult ja eluvõõralt nagu seda võib kujutleda vaid inimene, kes kaubanduse protsessidest tervikpilti ei oma,» selgitas Kalvi.

Kalvi sõnul on konkurentsiõiguse valdkond oma erakordses keerukuses, detailirohkuses ja tavaloogikale allumatuses eeldab laitmatut konkurentsiõiguse tundmist. «Liviko eelmise kartellisüüdistuse kahe esimese kohtuastme otsused näitasid ilmekalt, et konkurentsivaldkonna spetsiifika käib teinekord üle jõu ka kohtunikel ja prokuröridel. Eelmine kord, kui Livikot konkurentsiasjas süüdistati, läks vaja kõrgeimat kohtuastet, et õiglus jalule seada ja süüst vabaneda,» märkis ta.

Juhatuse liige lisas, et kogu Liviko suhtes esitatud süüdistus rajaneb üksnes etteheidetele müügimeeste ja klientide viie aasta taguse omavahelise töötasandi suhtluse osas.

Kalvi sõnul on Liviko praeguseks oma töötajaid konkurentsiküsimustes põhjalikult koolitanud, et «välistada kliendisuhtluse elementaarse infovahetuse pöördumist järjekordseks konkurentsisüüdistuseks».

Prokuratuur esitas konkurentsi kahjustava kokkuleppe sõlmimises süüdistuse ASile Liviko, ASile Selver, ASile Rimi Eesti Food, OÜ Maxima Eesti, Prisma Peremarketile ja AS Helter-R -ile. Lisaks selle on saanud süüdistuse ettevõtetega seotud 11 füüsilist isikut, keda süüdistatakse konkurentsi kahjustavas hinnaalases kokkuleppes.

Süüdistuse kohaselt seisnes konkureerivate ettevõtjatega konkurentsi kahjustav koostöö tarbijate suhtes 40-protsendilise alkoholisisaldusega pooleliitriste klaastaaras madalama hinnaklassi viinade jaehindade tõstmisel minimaalselt hinnatasemeni 63 krooni ja 50 senti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles