Liviko on ka varem kartellileppe süüdistusega kohtu all olnud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Livikot on ka varem süüdistatud kartellikokkuleppe sõlmimises.
Livikot on ka varem süüdistatud kartellikokkuleppe sõlmimises. Foto: Toomas Huik

Kui teisipäeval sai avalikuks, et Liviko sai mahuka kartellileppe uurimise raames kriminaalsüüdistuse, siis viinatootja on ka mõned aastad varem samalaadse süüdistusega kohtu all olnud, kuid väljus toona protsessist võitjana.

Riigiprokuratuur saatis AS-i Liviko ja OÜ Forgola Group (endise nimega Offex Group) kohtu alla möödunud kümnendi lõpus, süüdistades neid ja firmade juhte Janek Kalvit, Igor Zavizioni ning Aleksandr Skoblovi konkurentsi kahjustava kokkuleppe sõlmimises, millega otseselt määrati kindlaks kolmandate isikute suhtes hinnatingimusi.

Omaaegse süüdistuse järgi oli kokkuleppe sisuks, et nimetatud ettevõtete toodetud või imporditud ning jaekaubanduses müüdava pooleliitrise viina hinna alampiiriks on 59,90 krooni.

2010. aasta aasta mais mõistis Harju maakohus süüasja osalised süüdi ja karistas neid rahalise karistusega. Kohus nõustus prokuröri seisukohaga, et kohtualuste süü konkurentsi kahjustava kokkuleppe sõlmimises ning sellele kaasaaitamises on tõendatud.

Sama aasta novembris jättis süüdimõistmise muutmata ka Tallinna ringkonnakohus, kuigi süüalused kinnitasid, et pole midagi ebaseaduslikku teinud.

2011. aasta suve hakul mõistis aga riigikohus Liviko kartellileppe süüasja osalised õigeks, kuna kõrgeima kohtuastme hinnangul jäi prokuratuuri esitatud süütõenditest napiks. Kaasust põhjalikult vaaginud riigikohus märkis, et süüdistatavad olid tunnistatud süüdi sisuliselt vaid ühe tõendi ehk Skoblovi ja Zavizioni vaheliste 2009. aasta 4. ja 5. veebruaril peetud telefonikõnede pealtkuulamise protokollide põhjal.

Muud selles kriminaalasjas kogutud tõendid nagu Kalvi telefonikõne Skoblovile ja viina kontrollostud ei saa riigikohtu hinnangul ilmselgelt vahetult kinnitada süüdistatavatele esitatud süüdistust.

Selver AS sai teisipäeval koos teiste jaekettidega prokuratuurilt süüdistuse konkurentidevahelise kokkuleppe sõlmimises. Süüdistuse väitel leppisid Selver AS, Rimi Eesti Food AS, Maxima Eesti OÜ, Prisma Peremarket AS, AS Helter-R ja Liviko AS 2009. aastal kokku teatud viinade jaehindade tõstmises.

Selver AS peab süüdistust alusetuks ja on seisukohal, et ei ole süüdistuses etteheidetud tegusid toime pannud.

"Prokuratuuri süüdistus on alusetu ja mõistetamatu, sest Selver ei ole konkurentidega mingeid hinnakokkuleppeid kunagi sõlminud. Süüdistuse sisuks olev ostumeeskonna tegevus oli selgelt suunatud konkurentsivõime säilitamisele, mitte selle kahjustamisele," ütles AS-i Selver juhatuse liige Kristi Lomp pressiteates.

"Prokuratuuri niisuguse loogika alusel saaks kohtu alla anda iga teise ettevõtte ning ilmselt ei jääks kogu Eesti kaubandusest keegi seaduse sellise rakendamise ees puhtaks. Konkureerime üksteisega igapäevaselt selle nimel, et pakkuda klientidele parimat teenust, head kaubavalikut ja konkurentsivõimelist hinda," lisas ta.

"Selver ei ole sõlminud ega sõlmi ka tulevikus ühtegi kartellikokkulepet. Aus konkurents on meile kasulik. Meie ostuvaldkonna töötajad on konkurentsiõiguse piirangute osas täiendavalt koolitatud, et hoiduda mitmetitõlgendamist võimaldavasse olukorda sattumast. Loodan, et õigeksmõistev otsus tuleb kiiresti ning vabastab Selveri süüdistusest," ütles Lomp.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles