USA kohtunik sundis Microsofti avaldama Iirimaal asuva serveri sisu

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Microsoft.
Microsoft. Foto: Reuters/ScanPix

USA kohtunik andis välja määruse, mille järgi Microsoft peab üle andma oma kliendi e-posti konto, hoolimata sellest, et andmeid hoitakse Dublinis asuvas serveris, mitte Ameerika Ühendriikides.

Microsoft on varem tungivalt rõhutanud, et välismaal hoitavad andmed on kindlalt kaitstud USA kohtumääruste eest. Turvaprobleemid muutusid eriti valulikuks pärast suurpaljastaja Edward Snowdeni avaldatud andmeid selle kohta, kuidas USA jõustruktuurid tehnoloogiafirmade käsi väänavad, kirjutab BBC.

Kohtumääruse alusel nõutakse Microsoftilt kliendi e-posti konto üleandmist koos kliendi nime, krediitkaardiandmete ja e-posti sõnumite sisuga. Microsoft teatas, et kõnealuse konto andmed asuvad füüsiliselt Dublinis asuvas serveris ja seega ei tohiks kuuluda USA kohtuniku jurisdiktsiooni alla. Kohtunik James Francis vastas, et võrgus paiknevate andemete kohta riigipiirid ei kehti.

Microsofti esindaja ütles Reutersile, et USA kohtunik ei saa anda luba mõnes teises riigis asuva isiku kodu läbi otsimiseks, just nagu näiteks Iiri kohus ei saa sanktsioneerida USA pinnal asuva omandi läbi otsimist: «Meie meelest peaks see printsiip kehtima ka veebimaailmas, kuid (USA) valitsus on eri meelt.»

Euroopa Liit valmistab ette seadust, mille kohaselt on Euroopa kodanike andmed kaitstud teise riikide ametivõimude päringute eest, välja arvatud juhtudel, mis on sedastatud Euroopa Liidu seadustes või rahvusvahelistes kokkulepetes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles