Swedbank rõõmustab valitsust kümnete miljonite eurodega

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suuremad pangad teenivad hiigelkasumit.
Suuremad pangad teenivad hiigelkasumit. Illustratsioon: Graafik: Silver Alt

Swedbank teatas eile koos esimese kvartali majandustulemuste avalikustamisega, et alates sellest aastast kehtib grupis värske kord. Nimelt hakatakse Eestis (aga ka teiste Balti riikide tütarettevõtetes) kehtestama uut dividendipoliitikat, mille järgi võetakse omanikutuluna välja 60 protsenti kasumist. Eesti riigile tähendab see kümnete miljonite eurodeni ulatuvat maksutulu.

Peaminister Taavi Rõivase reaktsioon uudisele oli kiire ja rõõmus. «Swedbanki uus dividendipoliitika tähendab Eesti jaoks kümneid miljoneid eurosid maksutulu aastas. Kauaoodatud otsus,» kirjutas Rõivas nii Twitteris kui ka oma Facebooki seinale.

«Tegemist on põhimõttelise suunamuutusega meie pangandusturul ühe suurima turuosalise dividendipoliitikas. Seni pole kommertspangad üldjuhul Eesti kaudu dividende jaganud, välja arvatud Danske paaril viimasel aastal ja Swedbank eelmisel aastal oma kindlustusettevõtte kaudu,» lisas riigikogu rahanduskomisjoni liige Aivar Sõerd. «Ilmselgelt on see Eestile kasulik otsus ja näitab ka ühtlasi, et suurim turuosaline soovib rakendada oma asukohariigi suhtes vastutustundlikku ärimudelit,» lisas ta.

Üks meie pangandusega seotud legende on see, et välisomanikele kuuluvad pangad viivad kasumi Eestist välja ega maksa selle pealt tulumaksu. Tegelikult on olukord vastupidine.

Postimees kirjutas jaanuaris, et kuna välisomanikele kuuluvad suurpangad pole kohalikest tütarettevõtetest – kes aastaid, kes mitte kunagi – dividende välja võtnud, siis pole nad ka riigile eriti tulumaksu maksnud, sest Eesti seaduste järgi ettevõtted, niikaua kui nad omanikutulu välja ei võta, ettevõtte tulumaksu ei maksa.

Swedbank juba eraldas esimeses kvartalis edasilükatud tulumaksukohustuseks kuus miljonit eurot, mis tähendab, et pank arvestab, et peab riigile tulumaksu maksma umbes veerandsada miljonit eurot.

«Meie tegevus Eestis on aastate jooksul loonud väga hea kapitalibaasi, millel rajaneb ka Swedbanki Grupi otsus hakata maksma siin teenitud kasumilt dividende,» ütles Swedbanki juht Priit Perens. «Tõsi on, et Eesti riigi maksuseadused soosivad kapitali akumuleerimist, aga nüüd on aeg selgelt küps, et teenitud tulult ka riigile maksu maksta.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles